Регистрация

Какви зарази пренася муха, кацнала върху храна?

15 Jul 2021   /   nina123   /   Видяна: 836
Какви зарази пренася муха, кацнала върху храна?

Кацането на насекоми в чинията може да се окаже опасно за човешкото здраве.

 

С идването на лятото хората по-често хапват на открито – било то в кварталното заведение, бърз обяд на близката пейка, на плажа, на пикник и палатки или на семейната тераса, където полъхът на вятъра разхлажда жежките дни и вечери. Ароматите на вкусните гозби и апетитните сладкиши привличат насекоми, които нахално се наместват върху блюдата, в опит да откраднат и за себе си нещо сладичко. Какво да се прави – така е устроена природата, но зад този на пръв поглед естествен процес, се крие риск от заразяване на хората, предупреждава директорът на еколабораторията в Университета Фордам в Ню Йорк – Томас Даниелс, цитиран от „Хелт“.

Мухата пренася зарази в храната, категоричен е експертът и обяснява, че досадното насекомо е способно да залепи бактерии по продукта само за няколко секунди. По краката и хоботчето му се полепят микроорганизми от предишни „находки“. Мухите кацат навсякъде – в сметища и кофи за боклук, в отпадни води, обществени тоалетни и дори развалени продукти и остатъци сред природата. Отделно лазят по животни и трупове – все места, на които има концентрации на болестотворни бактерии и микроби. Представете си какво се случва, когато те попаднат върху храната.

Какви болести носят мухите върху храната? Понякога част от бактериите предадени от муха не са опасни, но все пак е добре да се знае, че от насекомото върху ястието могат да попаднат и някои микроорганизми, които причиняват сериозни заболявания. Сред най-често предаваните болести муха-храна-човек са хепатит А, Ешерихия коли, салмонела, ротавирусни инфекции. Нерядко мухите носят бактерии, причиняващи стомашни раздразнения – повръщане, диария, болки в корема и газове, световъртеж и замаяност, заболяването Шигела. Своевременната човешка реакция е от значение при симптоми на някоя от тях, а обезводняването, до което могат да доведат, е опасно през лятото.

Как се заразява храната от мухи? При първоначалното кацане на насекомото, то оставя върху повърхността налепени във външността си микроорганизми и нечистотии. Само с тях ще се разминете, ако изгоните бързо мухата. Но щом се задържи върху избраното ястие, тя пуска хранителния си хобот, от който потича слюнка. Тази течност е пригодена, за да се разнесе в предпочетения от мухата продукт за ядене и да активизира процеси на разграждане, превръщайки го в сок, който да се изсмуче чрез хобота. Естествено, в секрета от насекомото се съдържа букет от бактерии, опасен за човешкото здраве.

Да изхвърля ли храна, върху която са кацали мухи? Ако ципокрилото се е задържало върху продукта само няколко секунди, можете да изгребете или отрежете налазената част. Ако обаче имате подозрение, че хоботчето вече е навлажнило ястието, по-добре се разделете с него, съветва специалистът. Според неофициални предположения на Даниелс над 10 000 души в световен мащаб умират годишно от ядене на заразена от насекоми храна. Затова човек трябва да е много внимателен какво каца в чинията и да поддържа кухнята си чиста откъм насекоми, защото заразата може да тръгне още при приготвянето на любимото блюдо.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Суши инфекция тръгва към Европа

Анизакиозата, предавана от сурови морски деликатеси предизвиква силно гадене и треска. виж още »

Купешката майонеза – тлъстини и болести

Майонезата в хранителната верига е вреден микс от мазнини, консерванти и захар. виж още »

Антимикробни опаковки пазят храните от мухъл

Специални хигиенични торби за хляб, сирене и меса ще удължават годността на продуктите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта