Регистрация

Тайната на идеалния зеленчуков бульон

15 Jun 2021   /   nina123   /   Видяна: 714
Тайната на идеалния зеленчуков бульон

Трикове със зеленчуков бульон и как се прави идеалният бульон от зеленчуци?

 

Лято идва, а с него пазарите се отрупват с пресни сезонни зеленчуци, приканващи да се превърнат в апетитния ястия и свежи салати. Пред ниската цена и блазнещия им вид човек лесно се подлъгва да си вземе по-голямо количество. А после се появява въпросът какво да се прави с тях. Можете да ги превърнете в идеален домашен бульон, като спазвате няколко правила. Така ще си гарантирате наличието на практична заготовка за всякакви ястия. Ето няколко трика за приготвяне на зеленчуков бульон, както и идеи за ползването му.

Как се съхранява зеленчуковия бульон? Независимо дали ви е останал от друго готвене или сте си направили домашен такъв, наличието му може само да ви радва. Имате два варианта за съхранение – във фризера или в стерилизирани буркани. Ако не искате да заема излишно фризерно място, го разпределете в охладен вариант в пластмасови бутилки, изкарайте въздуха и така ще го компактизирате. Ако пък сте избрали съхранение в буркани, нагрейте ги до 100 градуса във фурната, разпределете в тях плътно догоре врелия бульон и сложете капачките като завъртите хубаво. Оставете да изстине добре и можете да приберете в долапа или хладилника, ако ви притеснява, че капаците може да не са хванали. До няколко седмици продуктът ще издържи.

За какво да използвам зеленчуковия бульон? Ако си правите домашни супи с месо, вместо да наливате вода, можете да прибегнете към благоуханната течност. Разликата в крайния резултат е огромна, а вкусът на супите с домашен бульон е наистина фантастичен. Но нека не се ограничаваме само до супи. Можете да го вложите в направата на каши и яхнии, за да придаде многопластовост на осезанията. Опитайте да сварите паста в него – ще останете очаровани. Дори в направата на сосове, мусове, дипове и разядки, апетитният бульон намира своето място, за да вдигне класата на крайния продукт. Можете да смесвате с подправки и да превърнете в марината или сос за готвене на мръвки и зеленчуци. А защо не и да посолите, да подгреете и да изпиете вместо чаша чай. В тази вода има запазени полезни вещества от зеленчуците.

Тайната на зеленчуковия бульон. Ако специално сте решили да си направите домашен зеленчуков бульон, опитайте по този стар френски начин. Вземете 1 глава лук, 1-2 чушки, може да включите и пикантно чушле, няколко скилидки чесън, 1-2 стебла целина (селъри), 1 голям морков. На главата лука махнете само най-горната люспа, след това я разполовете. Моркова обелете и също разполовете по дължина. Скилидките чесън оставете с люспата, но боцнете с върха на ножа на 1-2 места всяка. Същото направете и с чушката и лютото чушле. Целината нарежете на едри парчета. След това сгорещете на умерен към слаб огън тиган и сложете всичките зеленчуци в него без да го намазнявате като първо готвите откъм страната на разреза (тези, които са разрязани). Около 6 минути са достатъчни. Обърнете и запечете и от другата страна. Същото нещо можете да направите на грил или скара на дървени въглища. Така бульонът ще получи уникален аромат.

Подходящи добавки към зеленчуков бульон. Втората стъпка е да прехвърлите запечените зеленчуци в тенджера. Сега можете да добавите завързани с конец стебла на магданоз или копър – и без това са неядливи, нека поне пуснат аромата си. Можете да пуснете още карамфилчета, дафинови листа, зърна бахар, кимион или черен пипер – зависи какво харесвате. След това залейте с около 2 литра вода, пуснете огъня на умерен и изчакайте да кипне. Намалете на слаб към умерен, сложете капак и оставете да се готви 40 минути. После махнете от котлона и оставете без да отваряте още 2 часа.

На финала остава само да прецедите получения бульон и да кипнете отново, ако ще прибирате в буркани или директно да налеете в шишета за фризера. Ако не сте опитвали домашни ястия с домашен зеленчуков бульон, направете си проба поне веднъж. Има огромен шанс да се влюбите във вкуса от първата хапка.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Най-често срещаните Е-та в колбасите

Някои от добавките са разрешени и не крият рискове за здравето, докато други са съмнителни и в по-големи дози вредят на човека.   виж още »

Правила при готвенето на супа

Правилно готвене на супи или няколко съвета как да направим съвършената супа.   виж още »

Буйстваме от консерванти и недостиг на витамини

Хората, които се хранят нездравословно са по-агресивни в отношенията си с околните и имат проблеми с нервите. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта