Регистрация

Финландски ръжен хляб

Автор:
yasen
|
Дата:
27 Nov
|
Видяна:
1240
Оцени рецептата

1 1/2 ч бира, мътеница или мляко

2 с.л. масло или маргарин

1 ч.л. сол

1 с.л. суха мая

1/2 ч топла вода

1 с.л. захар

2 ч ръжено брашно

3 1/2 - 4 ч бяло брашно

 

Загрейте 1 1/2 чашки от течността докато стане хладка. Добавете маслото и солта. Заделете да се охлади. Разтворете маята в топлата вода със захарта. Оставете за 5 минути или докато излязат балончета на повърхността. Сместа с мая се разбърква с охладената течност. Добавя се ръженото брашно и се разбива до гладкост. Добавете бялото брашно, по чаша наведнъж, като се разбърква след всяко прибавяне, докато се прибави достатъчно, че да се получи твърдо тесто. Поръсете работната си повърхност с брашно. Оформете тестото на топка, поставете го върху работната повърхност, покрийте с влажна кърпа и го оставете да престои 15 минути. Намажете хубаво с масло голяма купа. Омесете тестото до гладкост върху леко набрашнената повърхност. Оформете тестото на гладка топка и се поставя в намаслената купа, като се обърне, за да се покрие от всички страни с маслото. Покрийте и оставете да втасва на топло място, докато удвои обема си, около 2 часа. Притиснете надолу, омесете леко за 1 мин. и разделете на 2. Оформете всяка част на кръгла питка и поставете в две леко намаслени кръгли тави. Покрийте и оставете да втасва на топло място, докато удвои обема си, около 1/2 час. Загрейте фурната до 190 градуса. Намажете хляба с вода и внимателно набодете повърхността навсякъде с вилица. Печете за около 30 минути или докато хлябът е златисто кафяв. Докато е горещо, намажете с масло за глазура, а след това оставете да се охлади.





Виж още от категория "Регионална кухня"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта