Регистрация

Печено филе от акула върху канапе от свежи листа

Печено филе от акула върху канапе от свежи листа
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 13981

Акула на тиган с карамелена коричка от пикантен доматен сос и барбекю.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Признавам, че този път не се справям добре с постите. Тъй като принципно хапвам месо по 2-3 пъти в месеца, не ми е никакъв проблем и без него, но... без варени яйца, кисело мляко и мляко в кафето, съществуването ми изглежда немислимо. Така че спрях съвсем мръвките, но за беда, страшно започна да ми се яде рибка. Зная, че ако човек прегладнее силно по време на пост, трябва да послуша тялото си, а не да напряга воля, затова реших да отговоря на апетита си, като обаче потърся качествена риба и я сготвя по щадящ начин така, че да не товаря организма с излишни вредности, а просто да запълня дефицитите.

Почетох малко за полезните меса от риба, които могат да се намерят в България и стигнах до извода, че акулата е добро решение. С радост разбрах, че килограм охладено филе от акула струва около 10 лв. и прецених, че това е идеална цена да нахраня качествено и пълноценно тричленното семейство. Трябваше ми още малко, за да преборя жалостивостта си към убит екземпляр от този изключителен вид и да помисля как да го сготвя. А после го превърнах в ето това вкусничко удоволствие:

Необходими продукти:

  • 700-800 г охладено филе от акула (или друга бяла риба по желание)
  • едра сол и зърна пипер на вкус
  • риган на вкус
  • лют сос, сладък кетчуп или Heinz барбекю с пикантен, сладникав или пушен нюанс
  • резени лимон и пресни листенца за сервиране

Начин на приготвяне:

1. Оставете филето от акула да се аклиматизира развито от опаковката на стайна температура. Ако вече сте прегрешили да си купите замразена – процесът е по-сложен. Трябва да се размразява бавно и на хладно, като периодично минавате, за да отцедите събралата се вода. Като цяло размразяването на бяла риба пропива и без това вече напоеното с вода месо и филетата стават кашкави и непритни. Естествено, отрязва се и на вкуса.

2. Докато рибата свиква със стайната темперартура на кухнята, изсипете едра сол (аз ползвам френска моркса сол на кристали) и зрънца черен пипер в хаванче и ги счукайте. Прибвете ригана и смесете хубаво подправката. Тъй като готвя за дете, не прибавям скилидка чесън, но тя би изпратила ястието в други измерения. Солта трябва да преобладава – имайте го на идея.

3. Обтрийте хубаво филетата с подправката. Сгорещете 1-2 с.л. зехтин за готвене или друга щадяща растителна мазнина в тиган и сложете рибките да се готвят. Докато се запичат от долната страна, горната покапете със сосове по избор. Обожавам люто и за себе си готвя с лют сос и сладък барбекю сос. Изсипват се върху мръвката и се размазват с четка за готвене. Ще видите на снимката под рецептата. След това рибата се обръща от другата страна и се намазва долната. Можете да го направите няколко пъти. Получава се идеална сладникаво-пикантна коричка, която се карамелизира при готвенето от меда и в барбекю соса и захарта в кетчупа.

4. Не прекалявайте с термичната обработка – щом месото стане крехко и не се лигави при хрущяла, когато го разрежете, значи е готово.

5. Докато рибката се пече, не си почивайте, а измийте листенцата пресни зеленчуци. Спанак, рукола и листа цвекло е идеално. Можете да накъсате към тях яйсберг или маруля. Важно е след измиването да ги отцедите. Ако не са БИО, можете да ги накиснете в 500 мл вода с ½ ч.л. сода за 5-10 минути. После отмийте в гевгир под течаща вода.

6. Готовата риба извадете в съд, застлан с хартия за печене, за да се отцеди и малкото излишна мазнина. Освен това трябва леко да се охлади, преди да я хвърлите върху зеленчуците. Никой не харесва запечена маруля, нали? Зеленчуците пък можете да покапете с лимонов сок и няколко капки соев сос. Това овкусяване им е напълно достатъчно.

7. Сервирайте рибата върху зеленчуците и с резен лимон встрани – може пък на някой да му хареса по-киселко. А после си хапнете вкусно и модерно ястие, от което ще успеете да свалите някой и друг излишен грам, защото блюдото е нискокалорично, здравословно и се съобразява с принципите на разделното хранене. Ако сте табиетлия, сипете си и една чаша добре охладено бяло вино.

печена акула със сос

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 30 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта