Регистрация

Заек с картофи на фурна

Заек с картофи на фурна
  |   Порции   |   Видяна: 16639

Печен заек в гювеч със зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 заек
  • 5-6 картофа
  • 300 грама гъби
  • 2 глави кромид лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 моркова
  • половин чаена чаша бяло вино
  • 1 пакетче масло (125 грама)
  • 2 сушени доматчета (по желание)
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • 2 супени лъжици нарязан магданоз

За маринатата:

  • 1 литър вода
  • 2 нарязани стръка целина
  • 3-4 нарязани стръка пресен магданоз
  • 1 чаена чаша бяло вино
  • 5-6 лъжици олио
  • 2-3 щипки сол
  • 3 дафинови листа
  • 7-8 цели зърна черен пипер
  • 5-6 цели зърна бахар 

Начин на приготвяне:

Заека се измива и подсушава много добре. В дълбок съд, който да побере заека разполовен, слагаме всички продукти за маринатата и ги разбъркваме. Слагаме месото вътре и оставяме да престои една нощ или поне 3-4 часа, за да поеме всички вкусове от съставката на маринатата.

Нарязваме морковите, лука, гъбите, картофите, доматчетата и пресоваме чесъна.

В гювеча поставяме маринования заек и около него равномерно всички нарязани зеленчуци. Между тях слагаме маслото, нарязано на бучки, поръсваме малко сол и черен пипер навкус, наръсваме с нарязания магданоз и сипваме виното и една чаена чаша студена вода.

Захлупваме гювеча и печем първоначално 15-20 мин. на 200 градуса и после около час и половина на 150 градуса до готовност на месото (проверяваме с вилица). После печем 10-тина минутки без капак, до лек загар на ястието.

златисто заешко в гювеч на фурна

печен заек със зеленчуци

Рейтинг и коментари

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта