Ванилов чийзкейк по изчистена рецепта
Бисквитен чийзкейк с крема сирене и сметана.
Необходими продукти:
- 120 г бисквити (чаени, ванилови, маслени или какаови - каквито желаете)
- 60 г масло + още за намасляване на тавата
- 400 г крем сирене
- 120 г бяла захар
- 200 мл заквасена сметана
- 150 мл течна сметана
- 2 яйца
- 2 с.л. царевично брашно
- ванилия (есенция, захар - каквото имате)
- 1 ч.л. лимонови кори
- ягоди или други плодове и листа прясна мента за украса по желание
Начин на приготвяне:
1. Бисквитите смелете в чопър и изсипете полученото бисквитено брашно в купа.
2. Залейте с разтопеното масло и разбъркайте. Застелете формичка с махащо се дъно с хартия за печене и разпределете тестото на дъното ѝ. Заравнете с натискане.
3. Намажете стените на формичката с масло и облепете с изрязана хартия за печене. Цялата тавичка сложете върху голям лист алуминиево фолио и завийте тавата в него - само дъното и стените външно. Поставете в по-голяма тава с високи бордове.
4. Крем сиренето на стайна температура разбийте с миксер със захарта. Добавете двата вида сметана и разбийте отново докато се получи гъст хомогенен крем.
5. Добавете яйцата, разбийте, след това и царевичното нишесте, разбийте пак и прибавете лимоновата кора и ванилия. Разбъркайте и получения крем излейте върху блата.
6. Налейте топла вода в голямата тава, за да се готви сладкишът в малката на водна баня. После пъхнете в предварително загрята на 160 градуса фурна за 30 минути. Намалете температурата на 140 градуса и печете още 30 минути.
7. След изваждане оставете да изстине и приберете в хладилник, за да се стегне хубаво.
8. Ако искате топинг можете да нарежете 200 грама ягоди или други горски плодове на хапки и да полеете с 2 с.л. захар и 2 с.л. лимонов сок. Можете да наситните листа мента в този сос. След час ще е пуснал сокове и ще има хапчици за стилна елегантна украса.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ