Регистрация

Боб чорба с наденица

Боб чорба с наденица
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 31645

Как да приготвим българската класика в манджите.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г зрял бял фасул
  • наденица - около 300 г
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • 1 средно голяма глава зрял лук
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1 с.л. брашно
  • 2 скилидки чесън
  • 5-6 стръка пресен или щедра щипка сух джоджен
  • 4 с.л. зехтин
  • сол и черен пипер
  • щипка чубрица
  • 1 ч.л. сода

Начин на приготвяне:

1. Накиснете боба в дълбока тенджера, пълна с вода за 12-24 часа, след което изсипете водата.

2. Сипете нова вода в тенджерата и започнете да варите боба. Добавете и една ч.л. сода към водата. Не слагайте сол сега, защото зърната ще се разварят по-бавно. След като боба заври, изсипете водата в която е врял и го изплакнете. Сипвате отново вода и го варите на слаб огън до готовност. Пак не добавяйте сол. 

3. Когато фасулът е готов, сипете в него нарязаният лук, червена чушка, морков, наденицата и двете скилидки чесън. Нарежете зеленчуците на дребно за да уврят по-бързо.

4. През това време в отделен тиган запържете за 3-4 минути зехтина с доматеното пюре и лъжицата брашно. Сипете 1-2 черпака от течността на боба в запърженото, разбъркайте и го върнете обратно в тенджерата. Варете още 5-10 минути.

5. След като изключите котлона, сложете щипката чубрица, солта и черния пипер и нарязания пресен или сух джоджен. Проверете дали манджата няма нужда от добавяне на още малко от някоя подправка.

Добър апетит!

Съвет: Опитайте рецептата с различни видове наденица, за да проверите с коя според вас става най-добре. Можете да използвате и пакетираните мини наденички, специално предназначени за бобена чорба.

 

Рейтинг и коментари (8)

5 отлична
15
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта