Регистрация

Баница с локум

Баница с локум
Средно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 12147

Това е рецепта от с. Цаконица, което се намира близо до град Мездра. Разказа ни я бившата икономка на стола на ,,Железничаря“. Стара турска рецепта, която се прави по празниците.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тесото:

  • 1 кг пресято брашно
  • 5 разбити яйца
  • 1 с.л. сол
  • 1 с.л. захар, която се слага в маята
  • 1 с.л. олио
  • половин кубче прясна мая
  • 300 мл. вода или прясно мляко

За плънката:

  • 3 кутии обикновен локум
  • 1 ч.ч. счукани орехи
  • една шепа захар

За сиропа:

  • 1 1/2 л. вода
  • 700 г захар
  • 1 лимон
  • 1 пакетче ванилия

 Начин на приготвяне:

Маята се се разтваря в прясното мляко и се добавя захарта. Яйцата се разбиват отделно и се добавят към брашното и останалите продукти. Омесва се меко тесто. Разделя се на 6 топки, като се намасляват с олио и се оставят да втасат. След което се разточват на 6 кори. Корите се слагат 2 по 2, като между тях се намазва с олио. Взимате една двойка кори, мажете я с олио и върху нея редите малки парчета локум. За всяка двойна кора използвате по една кутия локум. Смесвате захарта с орехите. 1/3 от тази смес поръсвате върху кората. Кората се навива свободно и се усуква. Получените по този начин 3 рула се нареждат в тава, намазана с олио и се остават да втасат за 1 час. След това се пекат на 180-200 градуса. Изпечената баница се оставя да изстине и изсъхне цяла нощ на проветриво място.

На сиропа:

Водата се слага да заври, след това се прибавя захарта, настърганата кора от лимона и ванилията. Сваля се от котлона, прецежда се през цедка и се добавя сока от лимона. Заливаме с топлия сироп студената баница. Отгоре се поръсва със счукани орехи и пудра захар. Оставя се да поеме сиропа поне 4 часа.

                                 локумена баница

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
4
4 мн. добре
1
3 става
2
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта