Регистрация

Сьомга в меден сос с оризова гарнитура

Сьомга в меден сос с оризова гарнитура
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 656

Печена сьомга в мед с чесън, масло и лимонов сок, поднесена с гарнитура от кафяв ориз с мащерка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 филета от сьомга без кожа по около 150-200 г всяко
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/3 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. лук на прах
  • 2/3 ч.л. сладък червен пипер
  • 1/3 ч.л. чесън на прах или на гранули
  • 60 г масло
  • 2-3 скилидки чесън
  • 2 с.л. мед
  • лимонов сок
  • копър или магданоз

За гарнитурата:

  • 1/2 глава шалот + 1 скилидка чесън + 20 г масло
  • 200 г дългозърнест кафяв ориз
  • сол и пипер
  • клонка мащерка (ако имате)
  • 450 мл вода, пилешки или зеленчуков бульон

Начин на приготвяне:

1. В купичка смесете солта, черния и червения пипер, лука и чесъна на прах и разбъркайте. С получения микс обтрийте хубаво филетата сьомга.

2. В тиган сложете маслото и пуснете на умерен огън. Щом се разтопи добавете меда и минете през преса скилидките чесън. Изчакайте чесънът да закъкри в соса. Чак тогава добавете филетата сьомга с мястото, на което трябва да е била кожата - надолу към дъното на тигана. Оставете да се готви 5 минути.

3. През това време в касерола пуснете маслото за гарнитурата на умерен огън и докато чакате да се разтопи, наситнете половинката шалот. Добавете я в касеролата и сипете ориза без да го миете - все пак е кафяв.

4. Бъркайте 1 минута, като поръсите със сол и пипер. След това залейте с вода или бульон. Добре е да са горещи, затова можете предварително да кипнете течността.

5. Пуснете отгоре цяла скилидка чесън, леко разпукана с нож, както и клонката мащерка. Похлупете и варете 25-30 минути.

6. Обърнете рибата за още 5 минути и от другата страна. Добавете резени лимон и сока на 1/2 лимон. Гответе още 5 минути като периодично заливате със соса.

7. Прехвърлете рибните филета в отделни чинии и полейте със сос. Поднесете готовия ориз като гарнитура, а за завършек можете да поръсите ястието с наситнени листенца копър или магданоз.

 

Източник: YouTube/Essen Rezept

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта