Регистрация

Плодов кейк с марципанова глазура

Плодов кейк с марципанова глазура
Средно   |   Порции 8   |   Видяна: 2183

Кейк с череши, боровинки и ядки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 1/2 ч.ч. червени захаросани череши
  • 1 1/2 ч.ч. зелени захаросани череши (ако не намерите, добавете още 1 ч.ч. червени)
  • 1 ч.ч. стафиди
  • 3/4 ч.ч. боровинки
  • 2 ч.ч. филирани бадеми
  • 1/2 ч.ч. сок от бяло грозде
  • 1 ч.ч. масло, на стайна температура
  • 2 ч.ч. кафява захар
  • 5 яйца, на стайна температура
  • 2 1/4 ч.ч. универсално брашно
  • 1/4 ч.л. сода за хляб
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/2 ч.л. индийско орехче
  • 1 ч.л. бадемов екстракт или натрошени бадеми

За глазурата:

  • 2 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. вода
  • 3 ч.ч. смлени бадеми или орехи
  • прецеден кайсиев конфитюр или друг вид по избор

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа, смесете черешите, стафидите, боровинките и бадемите. Добавете гроздовия сок и разбъркайте хубаво. Оставете да престои за 1 час.

2. Загрейте предварително фурната на 135ºС.

3. В голяма купа разбийте на крем маслото. Постепенно добавете кафявата захар, като разбърквате до пухкав крем. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате след всяко.

4. В друга голяма купа, смесете брашното, содата за хляб, канелата и индийското орехче. Постепенно добавете сухата смес при маслената, сложете бадемовия екстракт и плодовата смес, като разбърквате до хомогенност. Разпределете в 3 формички за печене на хляб с размери 20 х 10 см.

5. Печете 3 - 3:30 часа или докато клечка за зъби, пъхната в средата, излиза чиста. Извадете от фурната и охладете.

На глазурата:

1. Сложете водата и захарта в тенджерка. Сгорещете докато захарта се разтопи. Добавете смлените бадеми и гответе докато сместа се сгъсти по краищата на съда.

2. Изсипете върху чиста, огнеупорна повърхност и омесете с дървена лъжица, като заглаждате във формата на осморки и след това отново събирате в едно. Когато се охлади достатъчно, омесете на ръка, като поръсвате с пудра захар, за да не залепва.

3. Разточете марципана с точилка на листове с размера и формата на кейка, който ще глазирате.

4. Извадете кейка от съда за печене и подравнете ръбовете, така че да стои изправен. Намажете с тънък слой конфитюр и постелете глазурата. Конфитюрът ще помогне да се залепи отгоре.

5. Подравнете краищата на марципановата глазура и поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта