Регистрация

Зелеви сарми със свинско, праз и ориз



Зелеви сарми със свинско, праз и ориз
Средно   |   Порции 20-тина броя   |   Видяна: 1554

Коледни сарми с кълцано месо, праз лук и ориз в листа кисело зеле.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Мъжки сарми със свински мръвки прави Миро от канала Готвене за начинаещи, за да предаде стара семейна рецепта за празнични зелеви сарми с месо. Това е родна кулинарна класика в студените дни, когато киселото зеле е готово, а семейството прекарва повечко време на трапезата. Рецептата е подходяща за основно на празничната трапеза за Коледа или Нова година. Пък и не се приготвя чак толкова пипкаво.

Първо се нарязват продуктите - около 700 г сочно свинско месо на малки хапчици. Друго си е да не използвате готова кайма. Следват глава лук и половин стрък праз лук. В тиган се сгорещяват олио и свинска мас и двата вида лук се запържват. Добавят се мръвките и се готвят няколко минути на слина температура до побеляване. Овкусяват се със сол, червен, черен и лют пипер и чубрица. Добавя се 1 ч.ч. измит ориз и се готви до оцъкляне. Налива се чаша вода и се намаля огъня. Оставя се да покъкри докато водата се абсорбира.

Зелевите листа се почистват от твърдата част на кочаните. Плънката се увива в тях. Как - гледайте Миро. Редят се плътно в тава, долива се вода, покапва се с мазнинка и се завива с фолио. То се дупчи на 2-3 места, за да излиза парата. После ястието се пъхва в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути. Следва да се разгърне и да се допече до леко позлатяване на зелевите листа. После е готово за хапване. Или пък трябва да изчака подреждането на празничната трапеза.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта