Регистрация

Постна картофена яхния с доматен сос

Постна картофена яхния с доматен сос
Лесно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 643

Задушени картофи с лук и моркови в доматен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1,3 кг картофи
  • 2 глави лук
  • 1 голям морков
  • 3 с.л. растителна мазнина
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. доматен концентрат
  • 1/2 ч.л. млян черен пипер
  • 1,5 ч.л. сол
  • 1 ч.л. сушена мента (или друга подправка по желание - риган, босилек, розмарин)
  • 1 ч.л. сладък червен пипер
  • лют пипер по желание
  • 500 мл вода
  • 2 дафинови листа
  • пресен босилек за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Лука нарежете на кубчета, но не прекалено малки. Моркова разполовете по дължина, всяка половина разрежете на още три надлъжни парчета и после нарежете на кубчета напречно с дължина около 2 см. Картофите обелете и разрежете на четвъртини, след това на кубчета.

2. В голям тиган с диаметър 28 см. сипете растителната мазнина, сгорещете на умерен огън и запържете за 2-3 минути лука. Добавете моркова, гответе още 2 минути и след това пресирайте отгоре чесъна. Разбъркайте.

3. Прибавете картофите, поръсете сол, черен пипер, мента (или друго по избор), червен пипер и засипете с доматената паста. Разбъркайте много хубаво. Подлютете по желание.

4. Залейте с водата. Добре е да е топла или вряла. Пуснете дафиновите листа, намалете леко огъня, сложете капак и оставете да се готви 40 минути след като кипне.

5. Наситнете листа пресен босилек, поръсете и поднесете.

 

Източник: YouTube/Dozus Cook

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1:10 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта