Регистрация

Менемен - яйца в доматен сос със зеленчуци

Менемен - яйца в доматен сос със зеленчуци
Лесно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 2000

Турско ястие, подобно на шакшука или пържени яйца в доматен сос с чушки, чесън, лук и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 с.л. олио
  • 1 глава лук
  • 300 г сладки чушки
  • 500 мл консерва домати в доматен сос
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 1/4 ч.л. черен пипер
  • 4 скилидки чесън
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 6 яйца
  • листа мента

Начин на приготвяне:

1. Нарежете лука и чушките на кубчета, пресния лук на шайбички, като си отделите и част от него за украса, а чесъна - намачкайте.

2. Сгорещете олиото в тиган и запържете в него на умерен огън лука и чушките за 4 минути при периодично бъркане.

3. Залейте с консервата домати, прибавете сол, захар, пипер и намачкания чесън и оставете да къкри няколко минути до сгъстяване на соса.

4. Добавете пресния лук, разбъркайте и с дървена лъжица оформете гнездо. Чукнете яйце в чашка и внимателно го изсипете в гнездото, така че да се запази цяло. Преценете си големината на тигана и местата за гнезда така, че да поберете и 6-те яйца.

5. Когато сте чукнали всички яйца, внимателно можете да опитате да разбъркате белтъка, без да пукате жълтъка - колкото се получи. Оттук-насетне гответе до желаната твърдост на яйцата. Оригиналната рецепта е за по-рохки жълтъци, но ако не ги харесвате така, дръжте на слаб огън повечко време.

6. Сервирайте с поръска от наситнен пресен лук и свежи листа мента, ако имате. Поднесете и хляб за топкане на жълтъка, както го сервират в Турция.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 25 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта