Картофи с консерва риба в яйчен сос със сметана и кашкавал
Картофена запеканка с риба и лук тип муска с риба и сметана.
Необходими продукти:
- 3 картофа + вода + 1 ч.л. сол
- 1 много голяма глава лук
- 3 с.л. олио
- сол и пипер
- 20 г масло
- 2 консерви сардини или друга консерва риба в растително масло - 250-300 г общо
- 3 яйца
- 200 мл млечна незаквасена готварска сметана
- 150 г кашкавал или дрруго твърдо сирене
Начин на приготвяне:
1. Картфите обелете, измийте и нарежете на кубчета колко половин хапка. Измийте под течаща вода отново, прехвърлете в тенджерка, залейте с вода и сложете да кипват. Добавете 1 ч.л. сол и варете на умерен огън 10 минути след кипването.
2. През това време нарежете лука на полумесеци и сгорещете олиото в тиган на умерен огън. Запържете лука докато покафенее - ако загаря намалете температурата, но все пак трябва да е златен преди да го махнете от печката.
3. Рибата отцедете от мазнината, прехвърлете в чиния и намачкайте с вилица.
4. Намажете с маслото дъното на неголяма тава (около 26 см. диаметър, ако е кръгла и около 18 х 24 см. ако е правоъгълна. Изсипете половината (на око) картофи, като ги отцедите добре от водата на варенето. Овкусете със сол и пипер. Върху тях разпредлете лука, после и рибата. Отгоре добавете останалите картофи като пак ръснете сол и пипер.
5. В купа разбийте яйцата със сметаната и още сол и пипер. Залейте ястието с тази смес и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 35 минути.
6. Рендосайте кашкавала или друго избрано от вас твърдо сирене. Поръсете гозбата и оставете да се готви още 10-тина минути до образуването на апетитен загар.
7. Нарежете на парчета и сервирайте като мусака.
Източник: YouTube/Essen Rezepte
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ