Регистрация

Пататник с мента и пресен лук



Пататник с мента и пресен лук
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 858

Пататник в кори за баница с яйца, сирене и билки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Пататникът е типично българско родопско ястие, но в месностите, където е традиция, всяко домакинство си има своя рецепта. Затова няма оригинален начин за правене на пататник, а по-скоро човек трябва да си избере от множеството варианти кой най-много му допада. В канала Dazzle Spoon показват поредния начин за правене на пататник с масло и сирене, увит във фини кори за по-лесно рязане, по-красив и завършен вид и по-хрупкава покривка.

Първо се рендосват 1 кг картофи и се смесват с наситнени или пасирани листа мента и два наситнени стръка пресен лук. Следва да се рендосат 200-300 г бяло сирене и да се чукнат 2 яйца. Сместа се разбърква много добре. Тава за баници се намазва с масло, поставят се 4 фини кори, като и те се мажат с масло, отгоре се разпределя картофената смес и се покрива с още 4 фини кори, намазани с масло. На финала можете да сложите и цели резени масло, за да стане коричката още по-апетитна.

Така направената баница с картофи и сирене се пъхва в предварително загрята на 200 г фурна за 30-35 минути. След изваждане охладете леко, за да можете да нарежете на триъгълни или правоъгълни парчета. А после поднесете в компанията на пресни зеленчуци и по желание бучка сирене и листа мента. Гледайте във видеото по-горе как точно се прави.

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта