Регистрация

Етрополски бухти с кисело мляко



Етрополски бухти с кисело мляко
Средно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 821

Етрополски локумки - ромбови пържени бухтички или мекици по етрополски.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Локуме или Етрополски локумки са бухти, оформени като ромбчета. Но не се залъгвайте по името, защото в тези сладкиши или пържени мекички няма никакъв локум въпреки името. Те са традиционна храна по събори в Етрополския край, а как се приготвят, показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев.

Содата се гаси с оцет, а в купа се пресява брашното. Следва да се добави кисело мляко и погасената сода и да се замеси меко тесто. Разделя се на две част, разточва се на кора и се изрязват ромбчета. Как точно се прави - гледайте във видеото на Звездев по-горе. От него ще разберете и точните продукти за етрополско локуме. Ще видите също как са приготвяни на празника на града.

А на финала остава да изпържите в щедро количество добре сгорещена мазнина. Вадете върху салфетка и след минутка прехвърляйте в друга чиния. А после поднесете по желание със сирене, маджун (меласа), мед, пудра захар, домашно сладко, течен шоколад или каквото си харесате.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта