Регистрация

Традиционни зелеви сарми с бял сос



Традиционни зелеви сарми с бял сос
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 2052

Сарми от прясно зеле с плънка от телешка кайма с ориз, които можете да поднесете с подкиселен бял сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Зелевите сарми са класическа народна рецепта. И докато през зимата българинът залага на кисело зеле, то целогодишно ястието може да се приготви и с прясно. А как точно се прави - показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. Основните продукти са кайма, зеле, ориз, лук и мазнинка, а останалото е готвене и фантазия.

Зелето се сварява в подсолена вода, след което се отцежда и листата се отделят. Плънката се прави като наситнен лук се готви в растителна мазнина, добавя се измит бял ориз и кайма, разбъркана с малко вода, за да не става на бучки. Овкусява се със сол, пипер и риган по желание. Можете да добавите стафиди, да подлютите или да заложите на друга подправка, която харесвате. Щом каймата побелее, се снема от котлона.

Сармите се завиват и се редят плътно в тенджера. Поливат се с водата от варенето на зелето, малко мазнинка и се похлупват с чиния. Варят се под капак. Колко време отнема готвенето им и какви са точните продукти, гледайте във видеото на Звездев по-горе, където е разказано приготвянето на ястието стъпка по стъпка.

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1:40 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта