Регистрация

Традиционните коледни сладки с джинджифил



Традиционните коледни сладки с джинджифил
Средно   |   Порции 50-тина сладки   |   Видяна: 5080

Коледни меденки с джинджифил и канела плюс декорация.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Джинджърбредмен е американска коледна курабийка, която разкри цяла мода за правене на коледни сладкиши с дъх на джинджифил и канела. Именно тези джинджифилови бисквити за Рождество показва кулинарната влогърка Диди, като ги спретва съвсем по правилата. Ето как:

Започваме като счупим в купа яйцата (заделяме си един белтък от едно от яйцата за глазурата) и с миксер ги разбием с 3 с.л. мед. Сместа подслаждаме със захар, но Диди съветва да използваме не каква да е, а специално създадената за сладкиши кафява захар мусковадо, която е влажна и много ароматна - с карамелен дъх. Когато и тя влезе в хомогенизираната смес, се добавя размекнато на стайна температура масло. След това превръщаме сместа в истинско тесто, като смесваме брашно със сода за хляб и постепенно изсипваме при останалите съставки при непрестанно бъркане. Добавяме и подправките и продължаваме да се борим с тестото на ръка, за да не затрудним миксера прекалено.

После откъсваме топка от тестото и разточваме на кора с дебелина между 0,5 и 1 см. Останалото можете да приберете в хладилника, за да не се размекне прекалено и да не лепне по плота и точилката. С формички за сладки изрязваме желаните фигурки и редим в тава, заслана с хартия за печене, като оставяме разстояние, понеже ще се надуят. Диди готви на 160 градуса, но по същата рецепта аз лично пека на 180 градуса за 8-10 минути. В първия момент сладката не изглежда готова, но ако оставите по-дълго, се втвърдява прекалено. Ако правите тези сладки за първи път, изчакайте да видите след първата тава каво ще се получи, преди да заложите следващата. Може да се окажат прекалено дебели или да не сте улучили времето за печене. След втората - до максимум третата - вече ще сте развили рутина.

Колкото до сместа от подправки - препоръчваме да използвате 2 ч.л. канела на 1 ч.л. джинджифил, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 1/2 ч.л. кардамон и 1/2 ч.л. анасон.

Глазурата направете като смесите заделения белтък с пудра захар, а после пресипете във фин пош или плик за храна. Ако ползвате плик, не изсипвайте цялата глазура, защото може в процеса на украсяване да се разшири дупката. А нея направете след като сте сипали сместа вътре с карфица или игла, за да стане прецизно. Трябва да нацелите ръбчето. Останалото в украсата е въпрос на въображение.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
3
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта