Регистрация

Традиционен телешки борш

Традиционен телешки борш
Средно   |   Порции 5-6   |   Видяна: 1177

Борш супа с телешко, картофи, цвекло, зеле и моркови.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 800 г телешко с кост
  • 2,5 л вода
  • 50 г суров боб
  • 250 г зеле
  • 2 глави лук
  • 6 картофа
  • 2 моркова
  • 400 г обелено сурово цвекло
  • 2 с.л. олио
  • 1 с.л. оцет
  • сол
  • 140 мл доматен концентрат
  • 100 мл от бульона на варенето на месото
  • 1 с.л. захар
  • 10 зърна черен пипер
  • 3 дафинови листа
  • 1 стрък пресен лук
  • 3 скилидки чесън
  • листата на няколко стръка копър и магданоз
  • заквасена сметана за поднасяне по желание

Начин на приготвяне:

1. Сложете телешкото в голяма тенджера, залейте го с водата и кипнете. В следващите пет минути отпеняйте, а после добавете боба. Захлупете с капак и оставете да се вари час и половина на умерен огън.

2. Рендосайте цвеклото и моркова. Цвеклото рендосвайте с ръкавици в чиния, за да не се оцвети дъската и ръцете ви от соковете му. Лука наситнете.

3. Сгорещете 1-2 с.л. олио в тиган и запържете лука до леко позлатяване. После добавете моркова и гответе още 2-3 минути. Следва и рендосаното цвекло. Залейте с оцета и покапете с 1 с.л. мазнина. Посолете, добавете доматения концентрат, 100 мл от бульона на варене на месото и захарта. Разбъркайте, захлупете с капак и оставете да се готви 15 минути на слаб огън.

4. Картофите нарежете на кубчета. Един час след кипването на месото ги добавте при него.

5. След 1:30 часа от кипването на телешкото го извадете и охладете. Накъсайте на месца.

6. Зелето нарежете на лентички. Добавете на мястото на мръвката и варете 15 минути.

7. Върнете обратно в тенджерата мръвките и добавете запръжката с цвекло. Пуснете зърна черен пипер и дафинови листа. Добавете наситнения чесън, посолете и варете 15 минути.

8. Добавете нарязания пресен лук и листата магданоз и копър. Опитайте за нужда от още подправки. Можете да извадите дафиновите листа.

9. Сервирайте по желание с лъжичка заквасена сметана.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта