Регистрация

Торта Зебра с шоколадова коричка

Торта Зебра с шоколадова коричка
Средно   |   Порции 12-16   |   Видяна: 1721

Кекс зебра с глазура от два вида шоколад.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За блата:

  • 5 яйца
  • 2 ч.ч. захар
  • 100 г масло
  • 200 мл течна сметана (по-вкусно става с животинска, но може да използвате и растителна)
  • 1,5 ч.ч. брашно
  • 2 равни ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • 2 с.л. какао
  • олио за намасляване на тавата

За глазурата:

  • 100-120 г тъмен шоколад
  • 50 г бял шоколад по желание за украса

Начин на приготвяне:

1. Размекнатото на стайна температура масло разбийте с 1 ч.ч. захар до получаването на гладък маслен крем. Използвайте миксер, за да си спестите бая бъркане.

2. В друг съд разбийте яйцата до побеляване с другата чаша захар.

3. Пресейте брашното с бакпулвера.

4. Изсипете яйчената смес при маслената, разбийте, добавете сметаната и разбийте отново. След това постепенно вкарайте брашното и бъркайте докато се получи гладко сравнително течно тесто. Очаква се да можете да използвате миксера до финала.

5. Отделете в друга купа на око 1/3 от полученото тесто и разбийте в него какаото.

6. Намаслете кръгла тава по дъното и стените с олио. След това започнете да правите шарката. Поставете си по една супена лъжица в купата с бяло и тъмно тесто и гледайте да не ги объркате. После гребнете 2 пъти от бялата смес и изсипете в центъра на тавата. След това гребнете 1 с.л. от тъмната смес и изсипете в центъра върху бялата. Така следват 2 с.л. светло тесто, после 1 с.л. тъмно, които винаги се изсипват в средата. Това се прави до изчерпване на количествата. Преди печене шарката може и да не личи особено отчетливо, но след термичната обработка ще се появи.

7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 минути в зависимост от спецификите на печката и дебелината на блата. Ако имате съмнения, че започва да прегаря, след 35-ата минута можете да отворите фурната и да направите теста с клечка за зъби или вилица. След изпичане оставете да се охлади хубаво, преди да опитате да извадите от тавата.

8. В огнеупорен съд натрошете тъмния шоколад и разтопете на водна баня. След това обтрийте с него сладкиша, който предварително можете да поставите в поднос или на решетка, за да се откапе шоколада.

9. По желание разтопете и бял шоколад, с който можете да направите райета по повърхността на тортата, за да прилича на зебра и отгоре. Най-добре след разтапяне и леко охлаждане го приберете в плитък найлонов плик и отрежете ъгълчето. Така можете да пишете по сладкиша. Идея е също просто да гребвате с вилица от топлия бял шоколад и да размахвате хаотично над кейка. Получава се красива неправилна решетка.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта