Регистрация

Таханов кекс със сусам



Таханов кекс със сусам
Средно   |   Порции 8-10   |   Видяна: 2020

Кекс със сусамов тахан и горски плодове.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Различен кекс със сусам прави Ути Бъчваров, като не пести калории и семена, за да спретне вкусен сладкиш или питателна закуска. Кексът е мазен и в него освен голямо количество сусамов тахан и зехтин има и пластове от плодове, които го правят особено изящен при разрязване.

Първо микс от горски плодове се смилат в чопър или с пасатор. В тиган или касерола се разбърква малко нишесте с вода и щом стане на каша, се добавят плодовете и захар. Оставя се на котлона да къкри на слаб огън, за да се превърне в домашно плодово сладко. Отделно се прецежда и портокалов сок, като малка част от него се сипва в тигана.

В купа с миксер се разбиват яйцата и захарта. Добавя се тахана, после сока, брашното с бакпулвера и зехтина и се разбива до хомогенност. Формата за кексове се намазнява директно с тахан и за разкош се поръсва с бели и черни сусамови семена. В нея се изсипва половината от кексовата смес, после се полага пласт плодово сладко, следва останалата смес и пак сладко. Кексът се пече за 50 минути или 1 час на 180 градуса. А после се осавя да почине преди хапване.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта