Регистрация

Тарикатски таратор с печени орехи

Тарикатски таратор с печени орехи
Лесно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 3147

Гъст таратор за табиетлии с печени ядки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тараторът е лятна българска кулинарна традиция, която може да бъде и питателно прихапване, ако се направи в по-гъст вариант и се сервира в по-голямо количество. Идеален е за обяд в жегите, особено ако спазвате по-здравословен режим на хранене. Според немски учени е страхотна храна, която комбинира в себе си вода и соли – двата най-нужни продукта за правилното хидратиране на тялото в горещите дни. За да превърнем обаче обикновената студена лятна супа с краставици и кисело мляко в нещо наистинна ценно за организма и вкусно на муцунката, трябва да направим две допълнителни към рецептата неща – да си запечем орехите на сух тиган и да си купим наистина качествена сол, а не бялата отрова, която се блъска в ястията. Аз опитах много соли, докато открия Тайландската езерна сол, позната още като Китайска сол. Тя е изключително богата на важни микроелементи, а вкусът й е силен и фантастичен. Вместо нея можете да опитате с червена индийска или пък вече широко разпространената хималайска сол, която за съжаление не се усеща така натрапчиво, затова е добре да ръснете повечко от нея.

Необходими продукти:

  • 2 краставици
  • 2 кофички кисело мляко по БДС с нисък маслен процент
  • 2-4 скилидки чесън
  • връзка пресен и свеж копър
  • 100 г орехи
  • сол на вкус
  • студена вода по желание
  • 2 с.л. студено пресован зехтин

Начин на приготвяне:

1. Започнете с киселото мляко, което се предполага, че е добре охладено. Първо го разбийте докато е в купичката, за да стане с гладка текстура. Чак след това си го изсипете в голямата купа за таратор.

2. Краставицата обелете и нарежете на кубчета. Ако искате тараторът да е наистина вкусен, не се лъжете да рендосвате краставицата за него. Направата на качествена храна отнема време. Изсипете кубченцата при киселото мляко.

3. Копъра измийте, оттръскайте и наситнете хубаво. Прибавете към таратора. Отгоре пресирайте чесъна.

4. Сгорещете на умерен огън тиган, без да сипвате мазнина в него. Сложете ореховите ядки да се запекат, като разбърквате. Щом започнат да потъмняват, прехвърлете в хаванче и счукайте на не много ситно. Така стават изключително вкусни. Не изсипвайте все още в супата.

5. Посолете на вкус, разбъркайте и опитайте. Добавяйте сол, колкото ви се вижда необходимо, докато ястието придобие съвършен баланс. Чак след това си отговорете на въпроса: „Има ли нужда от добавяне на вода“. Днес установих, че с нискомаслените кисели млека по стандарт водата е излишна. В кофичката си има достатъчно от нея. Ако на вас ви е малко – досипете си студена вода от хладилника, докато имате любимата си текстура.

6. Добавете и зехтина. Знайте, че няма шанс да се разтвори, затова просто го разбъркайте. Най-отгоре изсипете орехите. Те не бива да киснат в таратора, за да не станат меки. Няма да загубят уникалната си хрупкавост единствено ако ги сложите непосредствен преди хапване.

А сега се насладете на най-вкусния таратор на света, който сами сте си направили.

домашен таратор с печени орехи

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 20 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта