Тайландска супа том ям
Пикантно-кисела супа със скариди.
Необходими продукти:
- 4 чаши вода
- 3 стръка лимонова трева, счукана в чукало
- 6 бр листа от лайм, нарязани на тънки ленти
- 15 см корен галангал, нарязан на тънко и леко счукан нарича се още аптечен корен и може да бъде намерен във всякакви магазини за азиатски храни)
- 4 чили чушлета, нарязани на половинки и леко счукани
- 4 малки гъби печурки, на половинки
- 300 г скариди, обелени и почистени
- сока от 2 бр лайм
- 4 с.л. рибен сос
- 2 ч.л. захар
- фиде вермичели, накиснато в гореща вода за 10 минути (или обикновено фиде, ако не ви се търси вермичели)
Начин на приготвяне:
1. В голяма тенджера, сложете вода да заври. Добавете лимоновата трева, листата от лайм и галангала. Оставете да ври за около 2 минути, за да позволите на ароматите да се слеят и смесят добре. Добавете рибния сос, чилито и захарта.
2. Оставете водата да ври и добавете гъбите, скаридите и сока от лайм. Опитайте на вкус и коригирайте според предпочитанията си – супата трябва да е по-скоро пикантна и кисела отколкото сладка и солена. Добавете размекнатото фиде и сервирайте веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ