Регистрация

Сладка шоколадова козуначена питка

Сладка шоколадова козуначена питка
Средно   |   Порции 1 козунак   |   Видяна: 790

Вита питка в стил козунак с шоколадови пластове. Шоколадов хляб на редове с апетитна захарна коричка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Опитах тази питка по рецепта за Шоколадова Бабка преди 4 години. Сладкишът е традиционен великденски хляб в редица европейски страни, но тестото е по-тежко от типичното козуначено в България. Въпреки това се получава много вкусен домашен сладък хляб, който може да се приготвя не само на Възкресение, но и всеки път, когато има време. Резен от него замества кекса за закуска или следобедно прихапване, а децата го обожават след взимане от градина за засищане на глада докато играят на площадката. За мен е алтернатива на купените хлябове и десерти, които съдържат вредни подсладители, консерванти и съмнителни съставки.

Необходими продукти:

  • 350 г брашно
  • 120 г захар
  • ½ ампула ванилия или карамел есенция
  • 2 големи яйца
  • 100 г масло
  • 2/3 пакет суха мая (около 7-8 грама)
  • 80 мл мляко

За плънката:

  • 40 г масло
  • 80 г шоколад (по-добре, ако е тъмен)
  • щипка сол
  • олио или масло за намасляване на тавата
  • 1 с.л захар за поръсване на коричката

Начин на приготвяне:

1. Затоплете стаята и оставете маслото за поне час на топло, за да омекне хубаво.

2. Пресейте брашното в голяма тава, добавете маята и захарта и разбъркайте.

3. Разбийте яйцата в съдинка, заделете си 2-3 с.л. от тях за коричката. Останалата част изсипете в оформено в сухите съставки кладенче. Залейте със стоплено до 40-45 градуса мляко, прибавете аромат ванилия или карамел и замесете. В началото лепне изключително много, но след 5 минути поне масата ще се превърне в лепкаво меко парче тесто.

4. Прехвърлете на плота и намажете наоколо обилно с част от разтопеното масло. Месете и мажете масло докато тестото спре да лепне. Докато изгълта предвиденото масло, това ще се случи, колкото и невероятно да изглежда. А след това прехвърлете в купа, сложете капак и оставете да втасва – поне 45 минути – може до 2 часа, ако имате да свършите друга работа или искате да излезете за бързо кафе със съседките.

5. В малка метална купа разтопете маслото за крема с натрошения в него шоколад на много слаб огън. Бъркайте докато се получи хомогенна смес. Махнете от котлона да се охлади.

6. Намажете с масло плота и изсипете отгоре втасалото немирно тесто. Намаслете си точилка и разточете на равномерна кръгла или правоъгълна кора с дебелина около 1 см.

7. Изсипете отгоре шоколада с масло и намажете сравнително равномерно по цялата повърхност на тестото. След това нежно и внимателно с умерен натиск навийте на руло през по-късата страна, за да се получи дълъг фитил.

Шоколадов кравай за Великден

8. С назъбен нож разрежете рулото през средата по дължина на две по-тънки рулца. Оставете 3 см неразрязана част в началото. Следва внимателно да хванете двете половини и да ги преплетете 5-6 пъти една през друга. После навийте получената спирала на кръгче като за център използвате неразрязания край и виете като тиквеник около него. Така получената питка прехвърлете в намазана с масло кръгла тава и оставете да втаса повторно за 30 минути.

Козуначено хлебче с шоколадов пълнеж

9. Намажете заделената част от разбитите яйца и поръсете с 1 с.л. захар.

10. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна под средното ниво за 45 минути. Можете да сложите купичка с вода на дъното на печката за допълнителна влага при готвенето.

11. След като извадите от фурната оставете да почива 15 минути и извадете от тавата. Положете в достоен поднос, а в средата на хлебчето можете да сложите боядисано яйце, ако го правите за Великден.

Козуначена питка с шоколадов пълнежКръгъл козунак с шоколадови влакна

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта