Регистрация

Сладка баница със сини сливи и орехи



Сладка баница със сини сливи и орехи
Лесно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 3339

Щрудел със сини сливи, стафиди и ликьор.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 27.09.2017

Традиционният щрудел може да бъде направен с всякакви плодове и аромати, така че да се превърне във вкусна плодова баница, която пък да се поднесе по елегантен и особено ласкаещ сетивата начин. Идея за есенна баница със сини сливи дават Лора и Стоян, като не песят нито масло, нито фантазия в тази вкусна и лесна рецепта за плодов десерт, увит в точени кори.

Първо сушени сини сливи се нарязват и смесват със стафиди, за да се накиснат в ликьор амарето - ароматен алкохол с дъх на бадеми. Следва да се измият, почистят от костилките и нарежат на малки кубчета и пресните сини сливи. После се наситняват орехови ядки и се разтапя масло. А след това преминаваме към сглабянето на баницата. Водещите използват от дебелите точени кори, но сладкишът няма да стане зле и с тънкия вариант.

Една кора се намазва с масло, поръсва се с кафява захар и се захлупва с втора. Тя отново се маже с масло, след това се слага част от накиснатите в алкохол сушени плодове, пресни плодове, орехи, още захар. Завива се на руло. То се мести в тава, застлана с хартия за печене, намазва се с още масло, по желание му се правят малки напречни прорези и за финал се поръсва с кафява захар. Упражнението се повтаря до изчерпване на количествата и мястото в тавата.

След това сладкишът се пече за 15-20 минути, а на финала се сервира поръсен с канела и пудра захр и в компанията на топка ванилов сладолед, бита сметана или цедено кисело мляко с мед. Идеална следобедна закуска за цялата фамилия.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта