Регистрация

Селска содена питка с кисело мляко



Селска содена питка с кисело мляко
Лесно   |   Порции 1 хляб   |   Видяна: 8223

Домашна содена питка по рецепта от българското село.

Оцени рецептата
Любима рецепта

В кухнята на влогърката Милена си припомняме една позабравена българска рецепта за соден хляб. Това е питката, която бабите ни месеха за празници; това е насъщният, който ароматизираше цялата кухня на уют и семейна топлина. С мириса на содена питка свързваме семейните ценности, спомена за струпаните роднини на трапезата. А е толкова лесно да си направим този хляб, вместо да купуваме замесените му с мая и консерванти братя от магазина.

Ето  как се прави: Първо погасяваме содата в киселото мляко, след това изсипваме при брашното, заедно със сол, захар, олио и яйце. После месим докато се получи гладко и нелепнещо по ръцете тесто. Следва да намажем с масло дъното на кръгла тава с високи бордове и да преместим тестото там, като го разпределим по формата. Включваме фурната да загрява, а през това време си правим прорези с нож върху кората. Можете да направите и кръстчета, ако месите погачата за християнски празник. По желание отгоре поръсете с брашно. Работата в кухнята свършва до тук. Остава да изчакате хляба да се изпече.

След изпичане можете да намажете кората с масло или да увиете питката в хавлиена кърпа, за да се отпусне. А после викнете любимите хора на софрата и ги зарадвайте с лесен домашен хляб.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1:10 часа

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
7
4 мн. добре
3
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта