Регистрация

Селска питка без месене



Селска питка без месене
Лесно   |   Порции 1 хляб   |   Видяна: 3059

Английски селски хляб без месене.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 11.07.2017

От Лора и Стоян научаваме рецептата за английски хляб котидж, който носи името на китна провинциална къщичка. Това е насъщен без месене, който се приготвя с предварително тесто и изисква много чакане. Затова и цялостната му направа отнема денонощие, но същинската работа на готвача е около половин час. Останалото е дейност на маята, времето и фурната.

Започваме със замесването на предварително тесто от вода, мая и брашно с щипка сол. След като втаса, се увива и се прибира в хладилника за една нощ. После се вади и към него се добавя още мая, бяло и ръжено брашно и вода. Разбърква се и се оставя за повторно втасване. След него се разделя на две топки, като едната е двойно по-голяма от другата. Тя се поставя като основа върху хартия за печене, разрязва се на кръст и изчаква по-малката топка да се залепи върху нея. После пак втасва и накрая влиза да се пече.

Термичната обработка също е странна - това е питка, която се пече под капак в предварително загрят съд. Накрая се допича без капак докато хване хрупкава коричка. Формата на този хляб е нетрадиционна, но така можем да се порадваме на по-голямо количество от меката му влакнеста сърцевина. Фактът, че не се използва мазнина също се противопоставя на нормите, но крайният резултат е мека, пухкава и въздушна домашна питка, при направата на която почти не сме цапали ръцете си с тесто.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1 ден

Рейтинг и коментари

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта