Регистрация

Светъл лава кейк с лимони



Светъл лава кейк с лимони
Средно   |   Порции 8   |   Видяна: 1749

Маслени кексчета с течен център от лимонов крем.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 09.03.2018

Разликата между суфле и лава кейк е, че при суфлето се разбиват белтъци, които имат за цел да създадат бухналата текстура на сладкиша. Лава кейковете пък се правят директно с яйца, като белтъци и жълтъци не се разделят. Днес виждаме как Лора и Стоян правят различен лава кейк, който е светъл и в него няма шоколад. За целта отделно се приготвят крема за течния център и тестото, което го обвива.

Започваме с крема, защото той трябва да престои 8-24 часа в хадилника, за да се стегне добре. Разбиваме лимонов сок със захар, яйца и щипка сол. Подгряваме го на умерен огън за няколко минути при непрестанно бъркане, след това махаме от котлона, монтираме със студено масло и прибираме в хладилника.

За тестото разбиваме с миксер масло на стайна температура със захар. Едно по едно добавяме яйцата, след това постепенно вкарваме и брашното в сместа. Спираме с миксера и продължаваме с ръчна бъркалка, като рендосваме в сместа и лимонова кора. Метални купички се намасляват и поръсват със захар. Пълнят се до половината с тестото. После прехвърляме крема в пош с метален накрайник и го шприцоваме вътре в тестото докато напълни купичките на 2/3.

Остава да запечем сладкишите в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20 минути и да изчакаме да се охладят преди да извадим от съдинките.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта