Регистрация

Самоса - индийско хлебче с картофи и грах

Самоса - индийско хлебче с картофи и грах
Средно   |   Порции 5   |   Видяна: 12895

Пикантен хляб със зеленчуков пълнеж.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 2 ч.ч. брашно
  • ½ ч.л. сол
  • 4 с.л. олио
  • 6 с.л. вода


За картофения пълнеж:

  • 5 средни картофа
  • 4 с.л. олио
  • 1 средна глава лук, фино нарязан
  • 1 ч.ч. зелен грах
  • 1 с.л. джинджифил, настърган
  • 1 люто зелено чили (фино нарязано)
  • 3 с.л. зелен кориандър, нарязан
  • 1.5 ч.л. сол
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 1 ч.л. гарам масала
  • 1 ч.л. смлян кимион

Начин на приготвяне:

1. Смесете брашното и солта в купа.

2. Прибавете 4 с.л. олио и втрийте с ръце, докато заприлича на едра галета. Бавно прибавете около 6 с.л. вода и омесете тесто за около 10 мин. или докато стане гладко.

3. Намажете тестото с олио. Покрийте го и заделете за 30 мин. или повече.

На плънката:

1. Сварете, охладете и обелете картофите. Нарежете ги на парчета с големина 0,6 см.

2. Загрейте 4 с.л. олио в дълбока тенджера или уок на среден огън.

3. Намалете котлона и внимателно сложете лука. Запържете до златисто-кафяво на среден огън.

4. Прибавете граха, джинджифила, зеленото чили и пресния кориандър. Прибавете нарязаните картофи, солта и всички подправки.

5. Разбъркайте и гответе на слаб огън за 3-4 мин. като не забравяте да бъркате.

На ястието:

1. Премесете отново тестото и го разделете на около 10 топки.

2. Разточете в плосък кръг с около 13 см диаметър.

3. Срежете наполовина. Направете всяка половинка на конус, като слепите с малко вода.

4. Напълнете конуса с около 2.5 с.л. от картофената смес.

5. Слепете горния край на конуса с малко вода. Слепената част трябва да е около 5 мм широка.

6. Повторете с останалото тесто.

7. Загрейте около 5 см олио за пържене на маслена баня на средно-слаб огън. (Може да използвате уок или друг подходящ съд).

8. Когато олиото се сгорещи, внимателно сложете колкото конуса се поберат и пържете бавно, като обръщате, щом станат златисто-кафяви и хрупкави.

9. Отцедете излишното олио и поднесете горещи.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта