Регистрация

Салата с плод от хлебно дърво

Салата с плод от хлебно дърво
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3938

Индийска салата с дресинг от лайм и рибен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За салатата:

  • 2 консерви зелен плод от хлебно дърво, измито и отцедено (или директно си вземете плода от индийски магазин; наричат го още джакфрут)
  • 1 корен от лотос, измит
  • 250 г скариди, обелени и почистени от вените
  • 1 малка глава червен лук, тънко нарязан
  • 1 ч.ч. накъсани листа кориандър
  • 1 ч.ч. накъсани листа мента
  • 1 ч.ч. накъсани листа босилек
  • 2 с.л. препечени семена бял сусам
  • ½ ч.ч. печен шам-фъстък
  • 2 с.л. ситно нарязан шалот

За дресинга:

  • ¼ ч.ч. вода
  • 2 с.л. захар
  • сокът на 2 лайма
  • 4 скилидки чесън, фино нарязан
  • 4 чили чушки, фино нарязани
  • 3 с.л. рибен сос

Начин на приготвяне:

1. Плодът от хлебното дърво и корените от лотос задържат много вода, затова е важно да ги измиете и отцедите доста преди готвене, за да се оттече колкото се може повече от излишната течност. Може да си помогнете като ги попиете с кърпа. Разполовете корените лотос по широчина и след това по дължина. Плодът на хлебното дърво може да бъде нарязан на хапки.

2. Когато приготвяте дресинга за тази салата, опитайте да направите по-гъст сироп. Разтворете захарта в кипяща вода и оставете да се сгъсти малко. Изсипете в купа и охладете. Щом изстине, прибавете сока от лайм, чесъна, чили чушките и рибения сос и разбъркайте. Заделете.

3. Сложете плода, корена от лотос, лука, подправките и сусамовите семена в купа за салата и разбъркайте с дресинга. Овкусете и покрийте с капак и оставете да се охлади поне 30 мин.

4. Малко преди сервиране поръсете скаридите с малко морска сол, прясно смлян пипер и малко зехтин и го сложете на скарата. Разполовете ги по дължина. Сложете салатата в чиния и поръсете с шалота и препечения шам-фъстък. Отгоре поставете горещите скариди от скарата и поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта