Салата от помело
Помело със скариди, кокос и фъстъци.
Необходими продукти:
- 1 с. л. тънко нарязан чесън, леко запържен за няколко минути
- 1 с. л. тънко нарязан шалот, леко запържен за няколко минути
- 2 с. л. печени кокосови стърготини
- 150 г помело – обелено и дълбоко издълбано
- шепа варени скариди
- 1 ч. л. нарязани на ситно червени люти чушлета
- 1 с. л. нарязани на ситно печени фъстъци
- 2 с. л. накъсани листа от кориандър
Съставки за соса:
- 125 мл кокосово мляко
- 2 с. л. палмова захар
- 1 с. л. рибен сос
- 2 с. л. лимонов сок
- 2 с. л. паста от червени люти чушлета
Начин на приготвяне:
1. За да приготвите соса, смесете в тенджера всички необходими съставки и сложете сместа да заври. Намалете температурата и оставете да ври на слаб огън 10 минути, след което я отстранете от котлона и оставете да изстине.
2. Смесете всички останали съставки в купа. Добавете соса, лъжица по лъжица, докато получите предпочитаната от вас консистенция и вкус.
3. Аз сервирам тази салата в издълбана половина от помело. В началото използвах цяло помело, което издълбавах във формата на диамант. Изглеждаше наистина невероятно в тази форма..., но една добре подбрана бяла или стъклена купа е достатъчна.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ