Регистрация

Салата от леща със сирене, зеленчуци и сос



Салата от леща със сирене, зеленчуци и сос
Лесно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 1570

Здравословна салата с леща или предястие от леща със сушени домати, краставици, червен лук, маслини и сирене, обединена от лимонов сок с горчица и зехтин.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Лещата е изключително полезна храна, която българинът консумира все по-рядко, отдавайки се на съвременните тенденции в кулинарията или просто на готово сготвените бързи закуски в натоварения делник. Но когато остане време - през уикенда или в дъждовните дни, можете да опитате тази салата у дома си - лесна, здравословна, нискокалорична, засищаща и зареждаща с витамини и минерали. Отделно се връзва добре с бели вина или чашка ракийка, а как се прави - показва Миро в канала си Готвене за начинаещи.

Първо около 250 г леща се накисват във вода за половин час и се сваряват за още толкова време. През това време можете да си направите останалите компоненти. За начало - апетитен дресинг от зехтин, лимонов сок, горчица, сол, пипер и малко вода. Ако ползвате сушени домати от буркан, а не насипно купени - използвайте мазнината от тяхното мариноване, която носи допълнителен вкус. Сложете 3 пъти по-малко лимонов сок или на 50 мл зехтин използвайте 2 с.л. лимонов сок и 1,5 ч.л. горчица. 1 с.л. вода е достатъчна. Сложете повечко сол, защото тя ще има задачата да овкуси добре салатата. По желание ръснете и черен пипер, а след това раздурсайте тези съставки в буркан, за да се разбъркат най-лесно.

Отделно нарежете на кубчета краставица, червен лук и сушени домати - около 10 броя. Наситнете си прясна мента или пресен джоджен. Смесете всичко в купа, а когато лещата се свари, охладете под течаща вода и отцедете много добре от водата. Изсипете в купата, залейте с дресинга и разбъркайте. После можете да приберете в хладилника. А преди поднасяне натрошете бяло или синьо сирене, украсете с маслини и връхчета прясна мента и се порадвайте на красивата визия и съвършения вкус на вашата салата с леща и мента, сушени домати и горчичен сос.

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта