Ризото с тиквички и гъби
Вкусно ризото с бекон и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 150 г ориз за ризото
- 50 г бекон, нарязан
- 1 с.л. зехтин
- 1-2 скилидки чесън, счукани
- 150 г гъби, нарязани
- 1 малка тиквичка, нарязана
- 500 мл (или повече, в зависимост от ориза) зеленчуков бульон
- 1 чаша сухо бяло вино
- сол, прясно смлян пипер, босилек
Начин на приготвяне:
1. Сложете бекона в тежък тиган и разтопете малко от тлъстината му.
2. Ако в бекона има прекалено малко тлъстина, добавете зехтин, после сложете лука и чесъна. Пържете, докато станат прозрачни.
3. Добавете тиквичките и гъбите. Оставете да къкри докато се сготвят, но да не са прекалено меки и кашкави. Можете да добавите малко бульон, за да забързате процеса.
4. Добавете ориза, бъркайте добре и го изпържете с малко зехтин.
5. Изсипете виното, бъркайте докато се изпари.
6. Сипете малко бульон и бъркайте, докато течността се попие. После сипете още бульон (аз сипвам на 3 пъти).
7. Опитайте на вкус – ако ви се вижда безсолно, сложете сол.
8. Овкусете с босилек и пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ