Регистрация

Риба в доматен сос със зеленчуци и масло

Риба в доматен сос със зеленчуци и масло
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 1019

Доматена яхния с риба, моркови, лук и маслен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 50 мл олио
  • 2-3 глави лук - около 250 г общо
  • 250 г моркови
  • 200 мл гъста доматена паста - доматена салца или доматен концентрат (по-гъст от обикновения кетчуп)
  • 1 с.л. захар
  • 1/2 ч.л. черен пипер - млян
  • сол на вкус
  • 3 дафинови листа
  • 10 зърна бахар
  • 3 с.л. лимонов сок
  • 360 мл вода
  • 100 г масло
  • 1 кг риба от вид по избор - филе бяла риба, скумрия, сьомга, сьомгова или обикновена пъстърва, шаран, толстолоб - каквото харесвате сладководно или соленоводно
  • магданоз за поръсване при поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Нарежете лука на тънки полумесеци, а морковите - на гредички. Рибата нарежете на парчета или котлети - дебелината трябва да е между 2 и 4 см., но не повече. Големината зависи също от вида риба, но е добре парчето да е с размери около 3 средни хапки. Поръсете рибата със сол и пипер и оставете настрана да чака реда си.

2. Сгорещете олиото в тиган на умерен огън. Изсипете лука, гответе 2 минути, добавете морковите и гответе още 3-4 минути като бъркате.

3. Добавете доматената салца, захарта, пипер и сол на вкус. Бъркайте и запържете. Пуснете дафиновите листа, зърната бахар и залейте с лимоновия сок. Размешайте и изчакайте да кипне. Прибавете маслото и мешайте докато се разтопи.

4. Залейте с водата, кипнете отново, намалете огъня на слаб към умерен, сложете капак и оставете да къкри 10 минути.

5. Изберете си тава, която да не е много голяма, но все пак рибните филета да успеят да се сгъчкат на един ред като се допират едно до друго. Приблизителни размери от 18х24 или 20х32 са добре.

6. Изсипете 1/3 от запръжката в тигана на дъното на тавата. Трябва да я покрие плътно, но да не е много дебел пласт. След това подредете рибата отгоре и залейте с останалия зеленчуков сос.

7. Покрийте тавата с алуминиево фолио и пъхнете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25-40 минути - преценете времето за готвене спрямо вида риба. На 40 минути се готвят само дебели котлети от скумрия, шаран или толстолоб. За филе от бяла риба 25 минути са достатъчни.

8. Извадете и разгърнете. След 2-3 минути прехвърлете в индивидуални порции и поръсете с пресен магданоз. Можете да сервирате и резен лимон встрани. Хляб се връзва идеално, защото има сосче за топкане.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта