Регистрация

Пържени яйца с екстри

Пържени яйца с екстри
Лесно   |   Порции 1-2   |   Видяна: 2342

Пикантни яйца на очи с шунка, кашкавал и сирене.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Да сготвиш за мъжа си така, че да си хапне с густо, е истински комплимент за всяка домакиня. И въпреки че отричам яденето на месо и пържени храни, не приемам комбинации на много продукти в едно ядене и тотално заклеймявам хапването на хляб с месо, когато готвя специално за половинката си, забравям за своите лични вярвания и се старая да му сервирам мнооого апетитна храна. Той е човек, който се храни с доста пържени и тестени ястия, обича мръвки, комбинира десетки продукти в едно ядене, не спортува особено активно и има съвършена фигура, съчетана с (да чукна на дърво) идеално здраве. Това е завистта на всяка жена, но в семейството не бива да си завиждаме, а да се радваме. Затова и честичко му сервирам любимите му пържени яйца на очи с добавка от много екстри. Тази храна е далеч от идеята за полезност, но е ужасно вкусна – мога да потвърдя, защото се изкуших неколкократно да я опитам ;) . Порцията, която приготвям у дома е за един човек, но определно е способна да нахрани добре и двама люде, защото е обилна и питателна. А вие си преценете дали ще правите двойна доза или тази ще стигне за двама възрастни:

Необходими продукти:

  • 4 големи яйца
  • 120 г сирене
  • 80 г шунка (или друг колбас по желание)
  • 80 г кашкавал
  • 1-2 люти чушлета
  • 30 г масло
  • 50 мл олио
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • мащерка

За поднасяне:

  • хляб
  • пресни зеленчуци

Начин на приготвяне:

1. Преди да започнете същинското готвене, си настържете кашкавала, подгответе си подправките под ръка, нарежете шунката на кубчета, наситнете лютата чушка или я заменете с лют пипер, ако обичате пикантно и си оставете сиренето наблизо. Слагала съм и гъби в тази рецепта, но с тях става наистина натруфено. Ако решите, нарежете си и варени или мариновани гъбки на малки кубчета.

2. В неголям тиган разтопете маслото докато котлона още загрява и щом бучката се втечни, добавете и олиото. Маслото придава уникален вкус на тази храна, така че при възможност не го пропускайте. Аз лично жертвам качествено немско масло, за да го пържа, което смятах за богохулство, докато не опитах резултата. Изчакайте мазнината да се сгорещи силно.

3. Чукнете яйцата, като се стремите да не спукате жълтъците и да останат на очи. Същевременно е добре да са близо едно до друго, за да се слеят максимално белтъците им. Затова ни трябва по-малък тиган. Така белтъците се изпържват силно, а жълтъците остават с лека рохкавост.

4. Щом прецените, че белтъкът е добре изпържен, внимателно обърнете яйцата така, че да си останат на очи, но да се обърнат под формата на омлет. Голямата решетъчна лъжица тук върши чудеса.

5. Обърнатата солена палачинка поръсете с мащерка, чубрица, черен и червен пипер. Няма нужда от сол, защото сиренето дава достатъчна соленост. После сложете наситнената люта чушка или лют пипер на люспи, отгоре натрошете сиренето, добавете и кубчетата шунка или друг колбас по избор. Можете да спрете котлона и да оставите омлета да се допържи до желаната от вас готовност. За мен алангле е бая по-апетитен, но мъжът го харесва добре загорял.

6. На финала поръсете рендосания кашкавал, посипете още веднъж с подправки и без да захлупвате, загръщате или каквото и да било – извадете в чиния. Внимавайте – горната плънка се опитва да избяга.

7. Веднага щом извадите, залейте омлета с останалата мазнина в тигана. Тя не е много, но разтапя идеално кашкавала, който е чул най-малко при термичната обработка.

8. Поднесете с хялб за топкане на мазнината и гасене на лютото. Сложете и някой друг пресен зеленчук, че да има и витамини в чинията. А накрая си хапнете вкусно и без да мислите за калорийте.

Пържени яйца с колбас и кашкавал

 

отворен омлет с шунка, кашкавал и сирене

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 30 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта