Регистрация

Пълнени питки с извара и череши



Пълнени питки с извара и череши
Трудно   |   Порции 8   |   Видяна: 1125

Рецепта за ватрушки с плодове и извара.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 13.06.2018

Лора и Стоян обясняват, че сладките хлебчета, наричани Ватрушки са празнични питки в Русия, Беларус и Украйна, където с тях се чества лятното слънцестоене. Питките могат да бъдат направени в сладък или солен вариант, като основните черти са плънката от извара, специфичната форма и поръската от маслени трохи. Днес правим сладки ватрушки с череши и стафиди.

Започваме с тестото, като затопляме мляко и разтваряме в него захар и суха мая. В друг съд се смесва брашното със сол, изсипва се в него млечната смес, добавя се яйце и разтопено масло. След това се замесва еластично тесто и се оставя да втаса. Стафидите се накисват в бренди. В купа се разбърква пълномаслена извара със захар и ванилия и към нея се добавят набъбналите и отцедени от алкохола стафиди. Черешите се измиват и се почистват от костилките.

Втасалото тесто се разделя на 8 части и от тях се оформят питки с големината на чинийка за кафе. Редят се в намаслена тава. В средата им се правят вдлъбнатини, които се пълнят с изварата. Отгоре се редят черешите. Мажат се с разбито яйце и се оставят да втасат повторно. Преди да влязат във фурната се поръсват с маслени трохи. Пекат се на 180 градуса за 20-25 минути.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта