Регистрация

Пълнени картофи със сметана, сирене и подправки

Пълнени картофи със сметана, сирене и подправки
Средно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 1148

Лодки от картофи със сметана, кашкавал и пресен лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 големи картофа
  • 2 с.л. олио
  • 3 с.л. заквасена сметана
  • 4 с.л. течна готварска сметана
  • 30 г масло на стайна температура
  • 1,5 ч.л. сол
  • 1/3 ч.л. черен пипер
  • 60 г твърдо жълто сирене (кашкавал, чедър, пармезан, гауда или друго по избор)
  • 2-3 стръка пресен чесън (или пресен лук; или микс)

Начин на приготвяне:

1. Не белете картофите. Измийте ги добре, намажете обилно външната кора с олио, поставете ги цели в тава, застлана с хартия за печене и вкарайте в предварително загртяа на 200 градуса фурна за 1 час.

2. Жълтото сирене рендосайте, стръковете на лука и чесъна наситнете, като махнете най-горната част на листата, а маслото оставете да се стопли и размекне.

3. Когато картофите са готови, оставете да се охладят за 15 минути. С нож отрежете от едната дълга страна капачето. Обелете ципата и изсипете в купа парчето картоф, останало под нея. С вилица или малка лъжичка внимателно изгребете голяма част от вътрешността на картофите и изсипете в купата. Намачкайте на едро с вилица. Трябва още да са топли.

4. Добавете маслото и разбъркайте. Залейте с двата вида сметана и овкусете със сол и пипер. С миксер разбийте на пухкаво пюре.

5. Добавете жълтото сирене и наситнените лук и чесън и разбъркайте на ръка с шпатула. С получената смес напълнете картофените лодки.

6. Върнете във фурната, но вече на 170 градуса за 25-30 минути.

7. Поднесете с украса от пресен лук като гарнитура към месо или по 2 картофа като основно.

 

Източник: YouTube/Foods101withDeronda

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта