Регистрация

Пълнена питка със спанак и сирене



Пълнена питка със спанак и сирене
Трудно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 2370

Подобие на панагюрски тутманик със сирене и зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 02.05.2018

Пищен домашен хляб с плънка от спанак, бяло сирене и котидж, коричка със семена и пухкава маслена сърцевина на редове месят Лора и Стоян, за да отправят предизвикателство към любителите и майсторите на домашни питки. Тук се готви идеалният насъщен с плънка, който може да се превърне в празнична погача или здрава семейна закуска в почивния ден.

Първо жива мая се разтваря в топло мляко със захар и малко брашно. След като шупне, се изсипва при подсоленото брашно и се замесва тесто, което се оставя да втаса до удвояване на обема. През това време правим спанака като го кипваме в подсолена вода, след това шокираме, отцеждаме хубаво от водата, нарязваме на ситно и посоляваме. В отделен съд смесваме натрошено сирене със сирене котидж. Остава само да си разтопим голямо количество масло на водна баня.

Втасалото тесто се разделя на 6 топки. Всяка от тях се разточва на кора. Първата кора се маже с разтопено масло, поръсва се със спанак и сирена и се покрива с втората. Тя се маже и ръси, после следва третата... и така докато захлупим с шестата кора. Можете да гледате във видеото как точно се прави.

Крайщата на питката се завиват навътре и тя се премества в тава за печене, където втасва отново. Кората се нарязва на парчета, намазва се с разбито яйце и се поръсва със семена. Готви се на 180 градуса за 30-тина минути. След това трябва да се охлади и чак тогава е готова за хапване.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта