Пъленен шаран с киноа, стафиди и кашу
Здравословна риба за Никулден - печена на фурна и поднесена с киноа, ядки, сушени плодове и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 шаран около 2 кг в непочистен вариант
- 200 г киноа (с цветна е по-красиво)
- 100 г кашу
- 200 г стафиди
- 4 домата
- 1 голяма глава лук
- сол, пипер и риган
- 4 с.л. доматена паста
- магданоз
- лимон за поднасяне
- вода за варенето
- растителна мазнина за запръжката
- зехтин за покапване на рибата
Начин на приготвяне:
1. Започнете с най-мръсната и трудна част от готвенето. Махнете първо люспите на шарана, след това почистете от "касапницата" и изкормете рибата като разпорите корема от предните перки до аналната перка. Извадете карантията и измийте хубаво рибата вътрешно и външно с хладка вода. После обтрийте със сол и оставете настрана. Рибата ще пусне кръв, която ще трябва да измиете отново преди момента на готвене.
2. Залейте 50 г от киноата с 250 мл вода и кипнете на умерен огън. Варете 8 минути след кипване, после отцедете през гевгир.
3. Добавете към врялата киноа 1 рендосан или наситнен домат, половината лук, щипка сол, кашуто и 80 г от стафидите. Разбъркайте.
4. Измийте пак рибата, обтрийте със сол, пипер и риган и напълнете с получената плънка. Зашийте корема и положете шарана в тава.
5. Другата половина от лука запържете до златисто в олио. После добавете останалите три рендосани на едро или нарязани на ситно домата и останалите стафиди. Пържете 2 минути, налейте малко вода, добавете киноата и овкусете със сол, пипер и риган. Разбъркайте и налейте още вода (около 150 мл). Щом кипне, добавете наситнен магданоз, 2 с.л. доматената паста и захарта, разбъркайте хубаво и залейте с получената смес рибата. Разпределете встрани от нея. Шарана покапете със зехтин и намажете с още 2 с.л. доматен концентрат.
6. Увийте във фолио тавата и бутнете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 1 час.
7. Разгърнете фолиото, покапете отново рибата със зехтин и върнете на 180 градуса за още 25-30 минути - до образуването на сочна и апетитна кожа.
8. Сервирайте с резени лимон и качествено бяло вино.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ