Регистрация

Пудинг от стар козунак



Пудинг от стар козунак
Трудно   |   Порции 8   |   Видяна: 3879

Сладкиш от козунак с млечен крем, кондензирано мляко, плодово сладко и крокант.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 11.04.2018

Модерно е старите козунаци, останали след празниците да се превръщат в пищни сладкиши, които сякаш няма да си приготвим друг път освен след Великден. Е, тази оригинална хрумка на Лора и Стоян за козуначен сладкиш може и да се окаже един от най-изящните десерти, които сте правили през годината. Защото в него освен козуначени блатове се откриват яйчено-млечен сладкарски крем, бити белтъци, кондензирано мляко, сладко от боровинки, крем сирене и маскарпоне, а за финал всичко завършва с поръска от домашен лешников крокант.

Започваме с многокомпонентния крем, като разделяме яйца на жълтъци и белтъци. Белтъците се разбиват на пяна с шипка сол. Жълтъците се разбъркват с мляко, захар, ванилия и царевично нишесте, темперират се с подгрято мляко и се кипват до образуването на яйчен крем. В белтъчната смес се добавя захарен сироп, направен от заврели заедно вода и захар, след това и крема. Отедлно се разбиват крем сирене с маскарпоне и кондензирано мляко и после се обединяват с получения яйчен крем. В друг съд се смесват вино марсала с мляко.

Сладкишът се реди като на дъното на тава се слагат парчета стар козунак. Напояват се с млечната марсала, после идва ред на крем, следва сладко от боровинки, пак крем, козунак, мляко с вино, крем, сладко, крем за финал. Прибира се в хладилник, а през това време можете да си направите крокант като затоплите лешници или друг ядки и ги изсипете в тиган, където сте карамелизирали захар. Размешват се и се прехвърлят върху силиконов килим. След това е добре да почакате - сладкишът да попие хубаво, а крокантът - да се охлади. Търпение от 12 часа само ще направи десерта по-сочен. След това поръсвате с крокант и сервирате - толкова е вкусно!

Рейтинг и коментари

5 отлична
4
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта