Регистрация

Празнични кексчета с кафе и шоколад

Празнични кексчета с кафе и шоколад
Лесно   |   Порции 24 броя   |   Видяна: 1514

Шоколадов кекс с коледна украса и аромати на ром и кафе.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тези кексчета са моя лична модификация на семпла рецепта за кекс. Стават доста пищни и сладки. Когато ги приготвям за деца, предпочитам да са с млечен шоколад, био брашно, без ром и с намалени количества нескафе. Възрастните не се нуждаят от пощада :) . За тях слагам смело по много. Ето рецептата във вариант за възрастни – получава се изискан къпкейк, който можете да накарате да изглежда като сладкарски шедьовър съвсем лесно:

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. бяла захар
  • 2/3 ч.ч. захар мусковадо
  • 125 г масло
  • 3 яйца
  • 1 тъмен шоколад
  • 1 пакет бакпулвер
  • 75 г какао за сладкиши (неподсладено)
  • 1,5 ч.ч. брашно
  • 2 ч.л. инстантно кафе (ненаправено - директно на бучки от кутията)
  • 1 есенция ром (или просто червен ром от запаса в долапа - 1-2 с.л.)

За украсата:

  • 1 малка кофичка течен шоколад
  • декоратор за сладкиши – люспи бял шоколад, шарени пръчици и топчета, крокан или други ядки

Начин на приготвяне:

1. В метален съд нарежете маслото на парчета и начупете шоколада. След това ги сложете заедно на водна баня да се разтопят. Не трябва да кипват. Щом се превърнат в течност, са готови.

2. Не губете време докато маслената смес се разтапя. С миксер разбийте яйцата в голяма купа до побеляване и изсипете бялата захар. Бъркайте докато се разтвори.

3. Изсипете маслото с шоколада и разбийте хубаво. Добавете и мусковадото и продължете да бъркате.

4. Изсипете водата и продължете да разбивате. След това в друга купа пресейте брашното с бакпулвера, щипка сол и какаото и ги добавете на интервали към сместа. Разбивайте на умерена скорост до получаването на крем мус. След това го обогатете с рома и кафето.

5. Вече трябва да сте решили дали ще правите къпкейкове или голям кекс. Пуснете фурната да загрява на 220 градуса.

6. Намаслете и набрашнете желаните от вас формички или голямата кексова форма. Аз използвам кошнички за еднократна употреба, които поставям в кофичките за мъфини и така си спестявам намазняването.

7. Разпределете мус-тестото в избрания от вас съд. Трябва да НЕ го запълва повече от 2/3, защото сместа се издува при печене.

8. Пъхнете в загрятата фурна и веднага я намалете на 170-180 градуса. Ако печете голям кекс – гответе около 35 минути. Ако правите мини кексчета – 20 минути най-вероятно ще са достатъчни. Не пускайте вентилатора на фурната и не отваряйте преди даденото време. След това можете да направите теста с клечка за зъби.

9. Готовият сладкиш (или сладкиши) изчакайте да се охлади и извадете от формичката. Намажете с течен шоколад и още на мига, преди да се е втвърдил, наръсете с люспи бял шоколад, крокан или шарени пръчици. Украсата е по ваша фантазия. Аз показвам най-лесният и красив начин, който открих.

 

празнични мусове с кафе

 

празничен кекс за коледа

 

уютни коледни сладкиши

 

 

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта