Регистрация

Постни пълнени чушки с ориз и зеленчуци



Постни пълнени чушки с ориз и зеленчуци
Средно   |   Порции 5-6   |   Видяна: 2465

Постни пълнени пиперки с ориз, моркови, лук и доматен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Постна българска манджа от пълнени чушки с ориз, моркови, лук и доматено пюре готви Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев, за да припомни народна сезонна рецепта, на която точно сега ѝ е времето. Ястието ухае на чубричка, а по желание може да се поднесе с млечен сос или да се опиканти, ако харесвате люта храна. Направата не е сложна, но като всяка красива българска гозба, си изисква време.

Чушките се измиват, избушват внимателно, почистват се от семките, дупчат се на няколко места с вилица и се посоляват отвътре. Морковите и лука се наситняват. Сгорещява се олио и се запържват за няколко миути до омекване. Добавя се добре измит ориз, овкусява се със сол, чубрица, магданоз и други подправки по желание. Щом се оцъкли (стане прозрачен), се добавя доматено пюре и се налива вода. Оставя се да се поготви, като не трябва да се разварява, а просто да изгълта равна на своето количество вода. После плънката се разпределя в чушките, а те се редят плътно в тава.

Подредените чушки се заливат с вода, мажат се с доматен сос, покапват се с олио и се посоляват още веднъж. Гозбата се пече за 45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. След изваждане можете да ги поднесете с кисело мляко за компания.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта