Регистрация

Полезни свойства на маковото семе



Полезни свойства на маковото семе
Лесно   |   Порции 1   |   Видяна: 1800

Семето от сънотворен мак - от опиат до полезна храна.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Цветето мак неминуемо се свързва с две основни идеи - направа на опиати и познатото в кулинарията маково семе, което се събира от торбичките на презрелия ален цвят. Във видеото на Баба Знае се запознаваме със сънотворния мак, който може да послужи и за двете, но разбираме с успокоение, че маковото семе и маслото, което се прави от него не могат да се превърнат в наркотик, освен ако не прекалим драстично с количествата. Авторката на канала обяснява, че при преяждане с маково семе някои тестове за наркотици могат да дадат положителен резултат, затова е добре да си го дозираме разумно (не повече от 1 ч.л. семе или масло на ден) и да си даваме почивка от ежедневната му консумация.

Маковото семе съдържа редица полезни за тялото микроелементи, като сред тях са важните калций, магнезий, желязо, мед, манган, фосфор, селен. То се грижи за добрата проводимост на нервните влакна и здравата костна система. А и не само. В народната медицина се използва като успокоително и приспивателно средство. Също и болкоуспокояващо, заради малките дози морфин в състава му.

Хората в миналото са го консумирали като превенция от камъни в бъбреците, както при стомашни раздразнения и дискомфорт. Ако сте решили да добавите маково семе към печива, можете да сипете дневната доза от 1 ч.л. още в тестото или да покриете с нея коричката на кифлички и банички. Ако обаче го добавяте в салата, хубаво е да покисне 8 часа в хладна вода, за да освободи по-лесно полезните си вещества и да не натоварва храносмилателната система. Този трик важи за всички семена - лен, сусам, чия и др.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 мин.
Време за готвене: 8 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта