Регистрация

Питка от спелта с маслини и сирене



Питка от спелта с маслини и сирене
Средно   |   Порции 3-5   |   Видяна: 1889

Различна пица от спелта с маслинова паста, домати, тиквички и сирена.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 12.09.2017

Гарнирана пита или пък нестандартна пица може да бъде наречен този странен и вкусен хляб, който се пече в кухнята на Лора и Стоян. Със силен италиански акцент и голяма доза здравословност получаваме рецептата за плоска питка с брашно от спелта, която се пече под покривка от домашна маслинова паста с аромат на чесън, мащерка, риган и лимон, а върху нея полягват още полумесеци тиквички, парченца сушени домати и завивка от рендосани пармезан и чедър. Въпреки че това се води "просто хляб", лесно може да се превърне в питателна закуска и дори в апетитно основно без месо. А защо не и във вегетарианска пица от алтернативно брашно?

Първо се приготвя тестото - изцяло с брашно от спелта, набухнато от суха мая, регулирано със сол и захар и намаслено от зехтин. А докато то втасва, се учим как се прави домашна паста от маслини. За целта трябва да си купим маслини без костилки, които се смилат със студено пресован зехтин. По желание за повече аромат към тях се добавя намачкан чесън, кората на един лимон, риган и мащерка. Няколко капки балсамов оцет и маслиновия пастет е готов. Можете да си направите само него и да го поднесете с крекери или препечен хляб. Подходящ е и за основа на брускети.

Втасалото тесто се разстила в намаслена тава и се намазва обилно с маслиновата паста. Отгоре се подреждат резени тиквички, върху тях се пускат парченца сушени домати, а за финал се настъргват пармезан и чедър. Можете да използвате други сирена по ваш вкус, като дори да заложите на пушено сирене на кръгчета и обикновен кашкавал. След това хлябът се пече в предварително загрята фурна за 30 минути. А дали ще го обявите за основно или ще го сервирате с любимото си ястие, изискващо присъствието на насъщен - вие си решете.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта