Регистрация

Печени чушки в буркани



Печени чушки в буркани
Трудно   |   Порции 5 буркана   |   Видяна: 3060

Домашни буркани с печени чушки или зимнина от печени чушки със саламура.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Печени червени чушки в буркан - тази зимнина от печени пиперки е любима салата и мезе на българина в студените дни, ала за да я има на трапезата, през есента трябва да се отдели половин ден време и да се положат усилия. Как точно се правят печени пиперки в буркан показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. Това са любимите буркани с пиперки, които можете да отворите и да поднесете с бучка сирене, да добавите към зимни гозби или към салати, за да придадат уникален вкус и завършек на всяко ястие. Можете да сервирате и като гарнитура към печени мръвки.

Най-трудоемката част от готвенето е изпичането и обелването на чушките. И докато първата стъпка просто мирише и разваля аромата на косата и кухнята, то втората изисква да съберете топлите чушки под капак и след това да обелите и махнете дръжките и семките на всички. Не се притеснявайте, ако се скъсат - това няма да промени вкуса им. А когато вече сте свършили всичко това, остава още малко, за да имате своите домашни буркани с печени червени пиперки.

В тенджера се смесват сол, захар и оцет. Точните пропорции ще видите във видеото. След това чушките се разбъркват в саламурата и се оставят за 30 минути, за да поемат колкото им е необходимо от нея. Добавят се наситнени чесън и пресен магданоз, като количествата са според вкуса. После чушките се натъпкват плътно в буркани като се оставя малко пространство до ръба. Отцедената саламура не се долива, защото необходимата част от нея е абсорбирана. Капачките се заливат с вряла вода и бурканите се затварят плътно с тях.

Остана само да подредите бурканите в тенджера, да сипете вода, която да ги покрива на 2/3 и да кипнете. После се стерилизира 10 минути след завиране. Бурканите се вадят и се обръщат с капака надолу за 1 денонощие. След това вече са готови. А дали веднага ще си отворите един, за да пробвате, или ще запазите цялото количество за идната зима, когато няма пресни сезонни зеленчуци - избирате вие.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 5 часа
Време за готвене: 7 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта