Регистрация

Печени картофи със сметана, бекон и сирена

Печени картофи със сметана, бекон и сирена
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 706

Сметанови картофи с бекон, яйца и сирена в стил мусака с бекон и сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 1 ч.л. сол
  • 300 г бекон за директна консумация или пушени свински гърди
  • 2 с.л. олио
  • 5 яйца
  • 400 мл млечна незаквасена готварска сметана
  • 200 г твърдо жълто сирене от вид по избор - кашкавал, чедър, гауда или друго
  • 70 г моцарела за пици или пармезан
  • 1/2 ч.л. черен пипер - млян
  • пресен магданоз - листа

Начин на приготвяне:

1. Обелете картофите, сложете ги в тенджера, залейте с вода, добавете солта и кипнете. Намалете огъня на умерен и оставете да се готви 25 минути.

2. Бекона нарежете на парченца и запържете в олиото докато хване коричка. Махнете от огъня и оставете настрана.

3. Чукнете яйцата в купа и разбийте. Сипете сметаната и разбийте отново. Добавете рендосаното жълто сирене и рендосаната моцарела или пармезан. Изсипете бекона и разбъркайте.

4. Сварените картофи нарежете на кубчета и вкарайте в сместа. Овкусете с черен пипер и по желание добавете още сол. Размешайте.

5. Пресипете сместа в йенска тава или друга тава с високи бордове по избор.

6. Пъхнете във фурната и пуснете на 180 градуса. Гответе 45 минути, ако съдът е от йенско стакло, защото то трябва да влезе в студена фурна. Ако готвите в обикновена тава, директно вкарайте в загрята печка за 35 минути.

7. След изваждане охладете няколко минути и нарежете с решетъчна лъжица като мусака. Прехвърлете парчета в индивидуални чинии и поръсете с листенца пресен магданоз. Сервирайте.

 

Източник: YouTube/Dozus Cook

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта