Регистрация

Печена целина в морска сол



Печена целина в морска сол
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 1750

Целина на фурна със сос от печени чушки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 13.03.2018

Печена целина в солена коричка, поднесена със сос Ромеско готвят Лора и Стоян, за да представят вкусна сезонна диетична храна за постещи и вегани или пък едно топло предястие за любителите на мръвката, което може да се превърне и в апетитна гарнитура на печено месо с картофи или ориз например.

Първо главичките целина се измиват и се почистват, но без да се белят. В тава се изсипва морска сол, отгоре се реди целината и се захлупва с още морска сол, така че да я покрие хубаво. После влиза във фурната на 180 градуса за 1:15 часа.

А през това време правим испански сос Ромеско като нарязваме лук на шайби и чесън на полумесеци и ги запържваме в зехтин. Добавяме филирани бадеми и щом започнат да хващат коричка, в тигана влизат и нарязани на деро печени червени чушки. Запръжката се прехвърля в купата на блендера, овкусява се със сол, пипер, пушен лют пипер, оцет и босилек. Добавя се доматен концентрат и всичко се пюрира заедно.

Изпечената и леко охладена целина се реже на кръгчета с дебелина около сантиметър. Поднася се върху соса и по желание се поръсва със сол на люспи и се покапва със зехтин. Блюдото можете да украсите с листенца пресен босилек.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта