Регистрация

Печена скумрия с домати



Печена скумрия с домати
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 1925

Хрупкава скумрия на фурна с доматен сос с лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Риба с домати на фурна - традиционна родна класика за семейно основно веднъж седмично, която мнозина вече не спазват, ала с наближаването на Никулден морската риба отново става на почит. Иван Звездев предлага в канала си Кухнята на Звездев да сготвим скумрия по класическа рецепта, като приложим малко тънкости, за да стане още по-вкусна. Естествено - тази риба обожава да се готви в компанията на мащерка и дафинов лист, затова няма да ѝ бъдат спестени.

Това е рецепта с цяла скумрия. В целите скумрии се правят три дълбоки напречни прореза от едната страна. В тях се вкарва сол и рибата се доосолява вътрешно и външно. Оставя се така за 10-тина минути. В средния прорез се слага резен домт с дафинов лист, а в останалите два само по резен домат. Рибата се прехвърля в тава, поръсва се с пипер по желание и се покапва с олио. После през цедка се ръси с брашно. Така коричката ѝ ще стане неустоимо хрупкава и без пържене. Тиква се във фурната за 10-12 минути, като печката трябва да е предварително загряла на 200 градуса.

През това време се прави сосът, като се наситнява лук и се пасират домати в блендер. Ако нямате - можете да ги рендосате на ренде. В тиган с олио се запържва за кратко лукът, а после се добавят доматите. Оставя се да покъкри като се овкусява със сол, захар и мащерка. Може да добавите и чесън.

Рибата се вади от печката, силата се намалява на 180 градуса, а сосът се излива окло рибата. Връща се обратно във фурната за 25 минути. А после можете да сервирате със завършек от магданоз, маслини и резен лимон.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 55 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта