Панеле - хрупкави пръчици от нахут
Сицилианско панеле - чипс от нахут с кашкавал или домашни солети от нахутено брашно.
Бон Апети
Излъчен на 13.09.2017
Соленки от нахутено брашно, чипс без картофи, италиански фалафел, чипс от нахут или иначе казано италиански панеле се приготвят в тази интересна рецепта, позната само на хората, опитвали от странната сицилианска улична храна, която се приготвя в различни форми, но със сравнително един и същи състав. Панеле представляват пържени тестени хапки от нахутено брашно с магданоз и жълто сирене, сготвени на маслена баня. А Лора и Стоян ни показват как можем да си ги направим вкъщи.
В тенджера се кипва вода, а докато заври, се рендосва жълто сирене по избор и се наситнява пресен магданоз. Във врящата вода се сипва зехтин и нахутено брашно, които се разбъркват със сол, пипер и рендосаното сирене - пекорино, пармезан и др. След това горещото тесто се обогатява с магданоза и се прехвърля в намазнена тавичка, разстила се и се покрива със стреч фолио. Оставя се да се охлади и стегне, а щом се превърне в твърд блат, се нарязва на пръчици.
Те се пържат на маслена баня до придобиването на хрупкава коричка и златист апетитен цвят. Вадят се върху домакинска хартия и се овкусяват с подправки на вкус. Чесън на прах, черен пипер или чили на прах вършат идеална работа. После се хапват вместо чипс и са идеално мезе за бира. В Сицилия пък ги хрускат за закуска докато отиват на работа, затова и тестените хапки се продава по улицата както българските банички.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ