Регистрация

Оризов пудинг с манго

Оризов пудинг с манго
Средно   |   Порции 5   |   Видяна: 3509

Десерт с ориз, плодове, кокос, мента и канела.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 100 г глутенов ориз
  • 30 г масло
  • 1 лист пандан, завързан на възел и счукан
  • 1 пръчица канела
  • 4 шота (около 80 мл) кокосов ром
  • 500 мл вода
  • 200 мл кокосова сметана + допълнително за сервиране
  • 1/4 ч много ситна кристална захар
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1 голямо зряло манго, нарязано на филийки
  • 2-3 с.л. кокосови стърготини (по желание)
  • няколко стръка мента

Начин на приготвяне:

1. Сгорещете тенджера с дебело дъно на умерен огън и разтопете маслото. Сложете пръчицата канела и листа пандан.

2. Когато маслото се разтопи напълно, добавете изплакнатия глутенов ориз и разбъркайте, така че да се покрие хубаво с масло. След това увеличете котлона и добавете кокосовия ром.

3. Щом се абсорбира, добавете солта и водата, оставете да заври и намалете огъня до най-ниската степен. Оставете да къкри за около 15-17 мин.

4. Опитайте дали е омекнал оризът. Отцедете излишната вода с гевгир и след това върнете ориза в тенджерата, за да се задуши за около 10-20 сек. Добавете кокосовата сметана, включете отново котлона и оставете да се стопли всичко. Изключете, сложете капака и оставете за 10 мин.

5. Извадете пръчицата канела и листа пандан. Оставете пудинга да се охлади до стайна температура, след това го прехвърлете в купички за сервиране (или чаши за мартини). Покрийте всяка купичка с найлоново фолио и оставете в хладилника да се охлади напълно за около 2-5 ч. преди сервиране.

6. Преди поднасяне, свалете фолиото и сложете резени прясно манго отгоре. Сложете допълнително кокосова сметана (и малко кокосови стърготини по желание) и украсете със стрък мента.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта